Omlet z papryką i oliwkami
7.8.16
9
bez glutenu
,
feta
,
jajka
,
kuchnia arabska
,
kuchnia libańska
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
oliwki
,
omlet
,
papryka
,
Szybkie (do pół godziny)
,
śniadanie
Na weekendowe śniadanie postanowiłam przygotować omlet z papryką i oliwkami z dodatkiem sera feta, pietruszki i mięty. Przepis na ten omlet pochodzi z kuchni libańskiej, która bardzo mnie intryguje, często staram się przygotowywać potrawy z tej części świata, a kiedyś mam nadzieję uda mi się tam pojechać, aby spróbować oryginalnych dań kuchni bliskowschodniej. W Libanie omlet z papryką i oliwkami serwuje się jako przekąskę, lub pokrojony na mniejsze kawałki, jako część dania typu mezze. Ja postanowiłam podać go jako danie główne na późne śniadanie. Omlet jest pyszny - gorąco polecam, szczególnie teraz, gdy jest pod dostatkiem pysznej papryki.
Składniki:
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona papryczka
- 100-120g feta
- 12 czarnych oliwek
- duża garść natki pietruszki
- duża garść mięty
- 6 jajek
- pieprz
- oliwa i masło do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać i przesmażyć z czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i drobno posiekaną papryczkę chilli. Gdy papryka zmięknie dodać pokruszony ser feta, oliwki, posiekaną natkę pietruszki i miętę. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, delikatnie, ale dokładnie wymieszać i rozprowadzić na patelni. Jajka wbić do miseczki, lekko roztrzepać i wlać na patelnię, przechylając patelnię na boki rozprowadzić jajka równomiernie, aby pokryły warzywa, można pomóc sobie łopatką. Omlet przykryć i smażyć na niewielkim ogniu aż jajka się zetną i omlet będzie sztywny. Ewentualnie można wstawić go pod górną grzałkę do piekarnika jak frittatę. Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Zaskoczyla mnie mięta w tym omlecie:) Mistrzem omletow jest moj Mąż kiedys strasznie nie chcialo mi sie wstac na sniadanie, ktore szykowal, zajrzalam do kuchni i poszlam spac dalej bo myslam ze ni jakies resztki swojego omleta zostawil a on po prostu wycial oczka buzie i nosek:) nie dopatrzylam i strzelilam focha:) a teraz mam smaka na tego omleta;)
OdpowiedzUsuńMieta i pietruszka to typowe dodatki do potraw kuchni arabskiej:) Omlet jest bardzo smaczny, lekko kwaskowy dzieki dodatkowi fety - polecam!
UsuńWygląda mega apetycznie! Również zaskoczyła mnie mięta w tym zestawieniu. Muszę spróbować! ;-)
OdpowiedzUsuńTak, to prawda wyglada bardzo ladnie, ale zapewniam, ze smakuje rownie dobrze :) Mieta jest tu lekko wyczuwalna, nadaje fajnego aromatu i ciekwego smaku. Polecam!
UsuńPrzepis brzmi pysznie i jest bardzo prosty. Na weekendzie zrobię na śniadanie, aż wstyd się przyznać że omlety robię tylko w wersji na słodko
OdpowiedzUsuńJest pyszny i prosty:) A ja wlasnie zdecydowanie czesciej przygotowuje wytrawne omlety wszelkiego rodzaju :) Ten polecam szczegolnie!
UsuńI już wiem, co zmontuję na kolację ;)
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo sie ciesze :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń