Indyjski kurczak słodko - kwaśny
Dziś, na pozytywne rozpoczęcie tygodnia, postanowiłam przygotować curry z kurczaka w stylu indyjskim. Smak słodko-kwaśny może bardziej kojarzy się z daniami kuchni chińskiej, jednak w Indiach jest równie popularny, a połączenie kwaśnych pomidorów ze słodkim chatneyem z mango jest po prostu fantastyczne! To indyjskie curry z kurczaka, ma wspaniały, delikatny, kremowy sos, który według upodobań możecie doprawić, aby pozostał słodki i delikatny, albo dodać nieco więcej chilli, aby był bardziej wyrazisty. Polecam!
Składniki:
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki chatney'u z mango
- 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
- 500g piersi z kurczaka (lub wyfiletowanych udek)
- 100-150ml wody
- 2 lyzki śmietany
- 2 lyzki świeżej kolendry
- 1 zielone chilli (opcjonalnie)
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
W misce dokładnie wymieszać jogurt, koncentrat pomidorowy, chatney z mango, przyprawę garam masala, chilli, czosnek, sol i cukier.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wlać na nią jogurt z przyprawami i chwilę przesmażyć, mieszając od czasu do czasu. Dodać kurczaka pokrojonego na kawałki wielkości kęsa. Dokładnie wymieszać, aby mięso pokryło się sosem, dodać wodę i gotować do czasu aż kurczak będzie usmażony.
Pod koniec gotowania dodać pokrojone w cienkie plasterki chilli (opcjonalnie, w zależności od tego jak ostre danie chcemy uzyskać), świeżą kolendrę i śmietanę. Zamieszać, gotować na niewielkim ogniu jeszcze 2-3 minuty i natychmiast podawać z ryżem lub chlebkiem naan.
Smacznego!
ale pychota:)
OdpowiedzUsuńOwszem! :)
UsuńMmmm ciekawe czy tofu w takiej odsłonie byłoby równie smaczne :)
OdpowiedzUsuńHmm, ja nie przepadam za tofu, ale z tego co wiem dobrze chlonie smaki, wiec mysle, ze mozna sprobowac ;)
Usuń