Jajka sadzone na jagnięcinie
5.2.17
0
baranina
,
chilli
,
Czasochłonne (ponad godzina)
,
jagnięcina
,
jajka
,
kuchnia arabska
,
kuchnia żydowska
,
Kulinaria
,
mięso mielone
,
skomplikowane
,
tahini
Witajcie!
Nieustannie jestem pod wrażeniem książki "Jerusalem" i dziś przedstawiam Wam kolejny fantastyczny przepis zaczerpnięty z jej stron - jajka sadzone na jagnięcinie z dodatkiem grillowanych pomidorków i sosu jogurtowego z tahiną. Tak przygotowane jajka smakują fantastycznie, jagnięcina jest wspaniale i intensywnie przyprawiona, a sos na bazie tahiny idealnie dopełnia całości.
Danie może wydawać się skomplikowane, ponieważ składa się z kilku elementów, jednak jego niewątpliwą zaletą jest to, że mogą one być przygotowane z wyprzedzeniem i podgrzane tuż przed podaniem, w momencie wbijania jajek. Zapiekance z jagnięciny z jajkiem sadzonym warto jednak poświęcić nieco czasu, ponieważ jej smak jest fantastyczny i jak najbardziej wart czasu spędzonego w kuchni. Gorąco polecam!
Jajka sadzone na jagnięcinie podobają mi się jeszcze z jednego powodu - serwuje się je prosto z patelni. Bardzo lubię dania, które stawia się na stole w tym samym naczyniu w którym były gotowane. Tak podawane potrawy wyglądają bardzo swojsko i domowo, ciepło i rustykalnie.
Składniki:
- 300g mielonej jagnięciny
- 1 średnia cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 łyżeczka sumaku
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 50g orzeszków piniowych
- 50g pistacji
- 2 łyżeczki harrisy
- 1 łyżka drobno posiekanej kiszonej cytryny
- 2 garście pomidorków cherry
- 4 nieduże jajka
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
- kolendra do przybrania
Sos jogurtowy:
- 100g jogurtu greckiego
- 20g pasty tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka wody (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem pokrojonym w cieniutkie plasterki. Dusić przez kilka minut aż cebula zmięknie i lekko zmieni kolor. Dodać mieloną jagnięcinę i smażyć przez kolejne kilka minut, aż się zrumieni. Mięso doprawić sumakiem, kminem rzymskim, solą i pieprzem. Wymieszać, chwilę przesmażyć, aby mięso połączyło się z przyprawami i zdjąć z ognia.
W międzyczasie mocno rozgrzać patelnię grillową lub żeliwną i przesmażyć na niej pomidorki cherry, aż lekko się przypieką. Zdjąć z patelni i odstawić.
Mięso podgrzać, podlać niewielką ilością wody i zagotować. Mięso rozprowadzić równomiernie po patelni, zrobić w nim 4 zagłębienia i do każdego wbić jajko. Patelnię przykryć i smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż białko się zetnie. Pod koniec smażenia dołożyć pomidorki i smażyć jeszcze przez chwilę. Patelnię zdjąć z ognia, przybrać sosem jogurtowym, kolendrą, oprószyć sumakiem i pieprzem. Natychmiast podawać prosto z patelni. Podawać z arabskim chlebkiem.
Sos jogurtowy:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, doprawić odrobiną soli. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodać niewielką ilością wody.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.