Printfriendly

Pasta z buraków z jogurtem i za'atarem

Witajcie po dłuższej przerwie! Dziś co prawda już trochę późno, ale zapraszam Was na nowy wegetariański przepis - wspaniałą pastę z buraków z jogurtem i zaatarem. Przepis na to danie pochodzi z książki "Jeruzalem", w której można znaleźć fantastyczne przepisy na dania kuchni żydowsko - arabskiej. Potrawy tej części świata zdecydowanie należą do moich ulubionych, przepadam za tymi połączeniami smaków, cudownymi aromatami i kolorami dań. 
Pastę z buraków, którą gorąco polecam, można podawać jako  przystawkę lub przekąskę z ulubionym pieczywem. Jestem pewna, że zostaniecie uwiedzeni tym wspaniałym smakiem i tym jak dobrze burak komponuje się z chilli i przyprawą za'atar.



Składniki

  • 500g buraków (ugotowanych lub upieczonych)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka syropu z daktyli (można zastąpić syropem klonowym lub miodem)
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki za'ataru
  • 0,5 łyżeczki soli
Do przybrania
  • dymka
  • pistacje
  • ser feta


Przygotowanie


Ugotowane lub upieczone buraki pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z czosnkiem, papryczką chilli i jogurtem. Przełożyć do miski i wymieszać z oliwą z oliwek, przyprawą za'atar, solą i syropem z daktyli (klonowym lub miodem). 
Pastę przełożyć do płaskiej miseczki, przybrać drobno posiekaną dymką, pistacjami, pokruszonym serem feta i niewielką ilością drobno pokrojonego chilli, skropić odrobiną oliwy. 



Smacznego!

Mam smaka na buraka Smaczne a nie tuczy

7 komentarzy:

  1. Buraki uwielbiam pod każdą postacią :) Dziękuję za ciekawy przepis. Ze swej strony mogę się podzielić informacją o super filtrze do wody, super ponieważ daje bardzo prozdrowotną wodę - woda ta odkwasza organizm oraz zapobiega niszczeniu go przez wolne rodniki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki ladny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam i chyba sporo tracę. MusZe spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie, Pasta jest pyszna - koniecznie wyprobuj! :)

      Usuń
  4. Zjadłabym, gdyby nie to, że właśnie przez tydzień męczyłam barszcz z olbrzymią ilością buraków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapisz sobie na przyszlosc :)
      Ta pasta idealnie nadaje sie jako przekaska na impreze :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger