Łosoś teriyaki z pak choi
Wege piątek
Dziś polecam Wam szybkie i lekkie danie - idealne na piątkowy obiad - łososia teriyaki. Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb, można przyrządzić ją na mnóstwo sposobów, a jej największą zaletą jest to, że jest stosunkowo łatwa w przygotowaniu.
Łosoś świetnie łączy się z azjatyckimi smakami, a w tym z sosem teriyaki, który możecie kupić lub przygotować samodzielnie, bo to nic skomplikowanego. Łososia na sposób azjatycki polecam w szczególności osobom zapracowanym i tym którzy nie mają czasu lub chęci na długie przebywanie w kuchni, danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
- 2 filety z łososia
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka mirinu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1-2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
- kawałek imbiru starty na tarce o drobnych oczkach
- sezam
- pak - choi
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Łososia umyć i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Na głębokim talerzu wymieszać wszystkie składniki marynaty teriyaki: sos sojowy, miód, mirin, ocet ryżowy, olej sezamowy, czosnek i imbir. Wszystko dokładnie wymieszać.
Łososia umieścić w marynacie i odstawić na około 15 minut. Od czasu do czasu polewać łososia marynatą lub obracać rybę.
Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć na niej łososia po kilka minut (4-5) z każdej strony (zależy od grubości filetów). W czasie smażenia można podlewać rybę pozostałym sosem terijaki. Gdy łosoś będzie usmażony zdjąć z patelni.
Pak choi obrać ze zniszczonych wierzchnich liści przekroić na pół, lub poobłamywać liście, wrzucić na patelnie na której smażył się łosoś i szybko je zblanszować. Można podlać pozostałą częścią marynaty teriyaki.
Pak choi ułożyć na talerzu, na nim położyć łososia i natychmiast podawać oprószone ziarnami uprażonego sezamu.
Łososia można podać z ryżem lub noodlami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.