Maślany kurczak po indyjsku
Mięsny wtorek
Rozkręciłam się z indyjskimi daniami i dziś przygotowałam kolejne bardzo popularne danie kuchni indyjskiej - maślanego kurczaka w stylu balti. Dania typu Balti pochodzą z północnych Indii, jednak zostały dostosowane do podniebień Zachodniego świata w Birmingham, gdzie w latach 70-tych XX wieku osiedliła się bardzo duża ilość hindusów, którzy przybyli na Wyspy z Indii.
Maślany kurczak w stylu balti jest bardzo prosty do przygotowania, poradzą sobie z nim nawet kulinarni laicy. Jest to szybkie jednogarnkowe danie, delikatnie doprawione, jednak jak każde danie z tej części świata - bardzo aromatyczne. Polecam na szybką kolację!
Składniki:
- 150ml jogurtu naturalnego
- 50g mielonych migdałów
- 0,5 łyżeczki chilli w proszku
- 2 liście laurowe
- szczypta mielonych goździków
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 4 ziarna zielonego kardamonu
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 2-3 ząbki czosnku
- 400g pomidorów w puszce
- 1 łyżeczka soli
- 500g piersi z kurczaka
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 cebule
- 2 łyżki świeżej kolendrya
- 2-3 łyżki śmietany
Przygotowanie:
W misce dokładnie wymieszać jogurt z mielonymi migdałami, chilli w proszku (jeżeli wolicie ostrzejsze danie dodajcie więcej chilli), listkami laurowymi, mielonymi goździkami, cynamonem, przyprawą garam masala, ziarnami kardamonu, imbirem startym na tarce o drobnych oczkach i czosnkiem wyciśniętym przez praskę.
Dodać pomidory z puszki i sól i wszystko dokładnie wymieszać. Do mieszanki dodać kurczaka pokrojonego na kawałki wielkości kęsa, wymieszać aby mięso dokładnie pokryło się marynatą.
Mięso można odstawić na 15-30 minut, aby przeszło aromatem przypraw, jednak nie jest to konieczne.
Na głębokiej patelni, w rondlu lub woku rozgrzać masło z oliwą i zeszklić na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Na patelnię dodać kurczaka z całym sosem jogurtowo - pomidorowym, zamieszać i smażyć przez kilka minut.
Dodać połowę posiekanej kolendry, wymieszać i jeszcze chwilę gotować, do czasu aż kurczak nie będzie surowy. Pod koniec gotowania do maślanego kurczaka dodać śmietanę, zamieszać, chwilę podgrzewać i natychmiast podawać przybrane pozostałą kolendrą.
Serwować z ryżem lub chlebkiem naan.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.