Dorsz na pure z selera
22.11.18
1
Banalne
,
dorsz
,
kuchnia islandzka
,
kuchnia skandynawska
,
ryba
,
seler
,
Szybkie (do pół godziny)
Dziś chciałabym przedstawić Wam bardzo łatwy i szybki pomysł na pyszne danie z ryby. Dorsz na pure z selera to potrawa wywodząca się z kuchni islandzkiej. Przepis na tak przygotowanego dorsza podpatrzyłam w programie Delicious Destinations - Reykiavik. Przepis wydawał się łatwy, więc postanowiłam go odtworzyć - udało się, a ryba podana w ten sposób jest niezwykle smaczna, delikatna i soczysta. Chrupiąca, czosnkowa skorupka nadaje jej wyrazistości.
Zajrzyjcie także do Mirabelki i Ani po inne wytrawne dania kuchni skandynawskiej.
Zajrzyjcie także do Mirabelki i Ani po inne wytrawne dania kuchni skandynawskiej.
Dorsz na pure z selera
Składniki:
- 300g filetów z dorsza
- łyżka masła
- ząbek czosnku
- 2-3 łyżeczki bułki tartej
- seler (korzeń) około 400g
- mleko
- sól
- biały pieprz
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- olej
- masło
- ulubiona sałata do podania
- ósemki cytryny do podania
Przygotowanie:
Jak zrobić pure z selera
Selera obrać i pokroić na mniejsze kawałki (im mniejsze tym szybciej się ugotują). Seler przełożyć do garnka, zalać mlekiem, i gotować na niedużym ogniu, pilnować aby mleko nie wykipiało. Doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Zmniejszyć gaz i powoli gotować aż seler będzie miękki. Gdy seler będzie miękki odlać mleko (trochę można odlać w razie gdyby pure okazało się zbyt gęste). Selera dokładnie zmiksować, dodać kawałek masła, w razie potrzeby doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową. Jeżeli pure jest bardzo gęste i sztywne (choć nie powinno), dolać odrobinę mleka z gotowania. Odstawić, i trzymać w cieple, aby pure nie ostygło.
Przygotowanie ryby
Filety umyć, przełożyć na ręcznik papierowy i dokładnie osuszyć. Rybę posolić i popieprzyć.
W niedużej miseczce rozetrzeć masło z wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i smażyć na nim rybę przez kilka minut, tak aby była upieczone mniej więcej do połowy (w czasie smażenia rybę można polewać masłem). Rybę delikatnie przełożyć na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego, oprószyć bułką tartą, położyć na niej kawałki masła czosnkowego i wstawić pod opiekacz lub górną grzałkę piekarnika na 2-3 lub do czasu aż ryba nie będzie surowa, bułka się przyrumieni i będzie chrupiąca a masło się roztopi.
Rybę natychmiast podawać na pure z selera z ulubioną sałatą i kawałkiem cytryny.
Smacznego!
Mniam. Zjadłabym teraz taki obiadek.
OdpowiedzUsuń