sobota, 24 listopada 2018

Islandzki deser - skyr z borówkami



skyr z owocami

Skyr to islandzki jogurt bogaty w proteiny. Skyr można kupić w każdym sklepie, ostatnio także w Polsce. Często spotyka się go w różnych smakach, najczęściej z dodatkiem owoców. Skyr  wykorzystywany jest do przygotowania tradycyjnego islandzkiego śniadania, ale często podaje się go także na deser. Najbardziej znanym i często spotykanym deserem na Islandii jest skyr z owocami i cukrem. Taki deser jest niezwykle smaczny i zdrowy, szybki i banalny w przygotowaniu (coś dla mnie). Jednym słowem idealny! Polecam ten islandzki deser z sera skyr z borówkami


deser z jogurtu skyr

Islandzki deser - skyr z borówkami


Składniki:


  • 250g jogurtu naturalnego skyr (islandzkiego jogurtu)
  • borówki (lub inne owoce wg upodobań)
  • śmietana
  • cukier


Przygotowanie:



Skyr przełożyć do miski i dokładnie wymieszać, aby uzyskać gładką konsystencję. Jeżeli skyr jest bardzo gęsty rozrobić go z niewielką ilością mleka.
Skyr przełożyć do pucharków, przybrać borówkami (lub innymi wybranymi owocami), polać niewielką ilością śmietany i posypać cukrem.

islandzki deser

Smacznego!

Kuchnia skandynawska 2018

4 komentarze:

  1. Skyr idealny na śniadanie do filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem dlaczego jeszcze nie jadłam skyru, pora to zmienić, a taki deser to też coś dla mnie, bo ciągle jestem w biegu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam - ten jogurt jest nieco inny, ale niezwykle smaczny :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...