Pieczeń z mięsa mielonego
Ostatnio w mojej kuchni inspiruje mnie Jamie Oliver, bardzo lubię oglądać jego programy. Podoba mi się jak porusza się w kuchni - ma się wrażenie, że dania które przygotowuje nie wymagają żadnego wysiłku. Potrawą, którą dziś przygotowałam jest pieczeń z mięsa mielonego. Zapiekankę z mięsa mielonego można podawać na ciepło jako danie główne, ale także na zimno jako wędlinę na kanapki. W obu postaciach mięso jest bardzo smaczne. Dzięki dodatkowi boczku i bulionu mięso nie jest suche, a dodatek ziół i kopru włoskiego sprawia, że całości jest bardzo aromatyczna. Zdecydowanie polecam wypróbować to danie! Świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad. Pozostałą część mięsa można następnego dnia zabrać do pracy.
Pieczeń z mięsa mielonego
Składniki:
- 2-3 bulwy kopru włoskiego
- 1 większa cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 gałązki szałwii
- kulka mozzarelli (~125g)
- 100g zmielonego suchego chleba na zakwasie
- 1kg mięsa mielonego mieszanego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 jajko
- kilka plastrów wędzonego boczku
- 250ml rosołu lub bulionu
- 1 łyżka konfitury z żurawiny
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Jak zrobić pieczeń z mięsa mielonego:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Koper włoski obrać i pokroić na ćwiartki, wrzucić do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą, posolić i popieprzyć. Wstawić do piekarnika na około 30 minut.
W międzyczasie przygotować warzywa. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek oraz marchewkę i pietruszkę startą na tarce o drobnych oczkach. Dodać połowę posiekanych ziół i smażyć do czasu aż warzywa zmiękną. Odstawić, aby przestygły.
Do dużej miski włożyć mięso i dodać poszarpaną na mniejsze kawałki mozzarellę, pokruszony chleb, musztardę, jajko, oraz przestudzone warzywa. Wszystko doprawić sporą ilością soli i pieprzu. Mięso dokładnie wyrobić, a następnie uformować w kulę.
Naczynie żaroodporne z podpieczonym koprem włoskim wyjąć z piekarnika, koper rozgarnąć, a na środku ułożyć mięso. Mięso okryć boczkiem. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut.
W tym czasie przygotować bulion - bulion wymieszać z koncentratem pomidorowym i konfiturą z żurawiny.
Z pieczeni zdjąć folię, do naczynia wlać bulion, a mięso posypać pozostałą częścią ziół. Pieczeń wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez kolejne 30-45 minut lub do czasu aż mięso będzie upieczone a boczek rumiany.
Pieczeń z mięsa mielonego podawać na ciepło z pure ziemniaczanym lub z pure ze słodkich ziemniaków i ulubioną sałatą. Mięso i/lub ziemniaki polać sosem i upieczonym koprem włoskim.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.