Printfriendly

Ragu z mięsa rosołowego



mieso rosolowe jak wykorzstac


W poniedziałek pewnie wielu z Was boryka się z pytaniem "Co zrobić z mięsa rosołowego?"
Pomysłów na przetworzenie mięsa z rosołu jest mnóstwo, można zrobić z niego potrawkę, paszteciki, zupę mulligatawny, zapiekankę (pie), a nawet sałatkę! Dziś natomiast mam dla Was przepis na ragu z mięsa rosołowego, czyli mięso duszone w sosie pomidorowym. Tak przygotowane mięso rosołowe jest niezwykle smaczne i aromatyczne, a takie danie stanowi bardzo dobry i sycący posiłek. Idealnie sprawdzi się do zapakowania do pudelka i zabrania do pracy. 



co zrobić z mięsa rosołowego?


Ragu z mięsa rosołowego 



Składniki:


  • 2 nieduże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • gałązka rozmarynu
  • liść laurowy
  • 100ml czerwonego wina
  • 2 puszki krojonych pomidorów (2x400g)
  • mięso rosołowe (~500g)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  •  duża szczypta suszonego tymianku
  • kilka kropli ostrego sosu chilli (np. Tabasco)
  • sól, pieprz


Jak zrobić ragu z mięsa rosołowego?



Na patelni rozgrzać nieco oliwy i przesmażyć na niej drobno posiekana cebule i czosnek wyciśnięty przez praskę oraz drobno posiekany seler naciowy. Do smażących się warzyw zetrzeć na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę. Gdy warzywa lekko się przesmażą i zmiękną, wlać czerwone wino, zwiększyć gaz i chwile gotować, aż alkohol wyparuje. Zmniejszyć ogień i dodać rozmaryn i liść laurowy, wlać pomidory i wszystko dokładnie wymieszać. Do gotującego się sosu dodać rozdrobnione i obrane z kości mięso. Wymieszać i dusić na niewielkim ogniu prze około 1 godzinę. Ragu z mięsa rosołowego doprawić przyprawami: słodką i ostra papryka, ziołami: oregano, bazylia i tymiankiem i opcjonalnie ostrym sosem chilli (Tabasco). Dopawic do smaku sola i pieprzem.
Ragu podawać z makaronem lub ryżem. 

Ragu z mięsa rosołowego


 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger