Ragu z mięsa rosołowego
W poniedziałek pewnie wielu z Was boryka się z pytaniem "Co zrobić z mięsa rosołowego?"
Pomysłów na przetworzenie mięsa z rosołu jest mnóstwo, można zrobić z niego potrawkę, paszteciki, zupę mulligatawny, zapiekankę (pie), a nawet sałatkę! Dziś natomiast mam dla Was przepis na ragu z mięsa rosołowego, czyli mięso duszone w sosie pomidorowym. Tak przygotowane mięso rosołowe jest niezwykle smaczne i aromatyczne, a takie danie stanowi bardzo dobry i sycący posiłek. Idealnie sprawdzi się do zapakowania do pudelka i zabrania do pracy.
Ragu z mięsa rosołowego
Składniki:
- 2 nieduże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 łodyga selera naciowego
- gałązka rozmarynu
- liść laurowy
- 100ml czerwonego wina
- 2 puszki krojonych pomidorów (2x400g)
- mięso rosołowe (~500g)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- duża szczypta suszonego tymianku
- kilka kropli ostrego sosu chilli (np. Tabasco)
- sól, pieprz
Jak zrobić ragu z mięsa rosołowego?
Na patelni rozgrzać nieco oliwy i przesmażyć na niej drobno posiekana cebule i czosnek wyciśnięty przez praskę oraz drobno posiekany seler naciowy. Do smażących się warzyw zetrzeć na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę. Gdy warzywa lekko się przesmażą i zmiękną, wlać czerwone wino, zwiększyć gaz i chwile gotować, aż alkohol wyparuje. Zmniejszyć ogień i dodać rozmaryn i liść laurowy, wlać pomidory i wszystko dokładnie wymieszać. Do gotującego się sosu dodać rozdrobnione i obrane z kości mięso. Wymieszać i dusić na niewielkim ogniu prze około 1 godzinę. Ragu z mięsa rosołowego doprawić przyprawami: słodką i ostra papryka, ziołami: oregano, bazylia i tymiankiem i opcjonalnie ostrym sosem chilli (Tabasco). Dopawic do smaku sola i pieprzem.
Ragu podawać z makaronem lub ryżem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.