wtorek, 22 stycznia 2013

Szybkie paszteciki z mięsa rosołowego

Miałam sporą porcję mięsa z rosołu i zastanawiałam się jak je wykorzystać. Z warzyw zrobiłam oczywiście sałatkę, z mięsem miałam problem. Przeglądałam różne przepisy i ostatecznie zdecydowałam się na paszteciki z mięsa rosołowego z suszonymi pomidorami - szybkie i łatwe w wykonaniu. Dodatkowo ułatwiłam sobie sprawę poprzez zakupienie gotowego, rozwałkowanego ciasta;) W związku z czym musiałam ograniczyć się jedynie do przygotowania farszu, a następnie zwinięciu ciasta i wstawieniu go do piekarnika.

paszteciki z mięsa rosołowego
Składniki:

  • Paczka gotowego ciasta francuskiego
  • Porcja mięsa rosołowego (u mnie cały kurczak, choć przyznam ze było go nieco za dużo, dlatego podam proporcje na połowę kurczaka)
  • Słoiczek suszonych pomidorów w oleju
  • 1-2 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 100ml kwaśnej śmietany
  • Sól, pieprz
  • Zioła: majeranek, oregano, bazylia
  • Przyprawy: papryka słodka i ostra
  • 1 jajko
  • Odrobina sezamu
Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na oliwie z pomidorów, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć aż się zeszkli i lekko zrumieni. Obierając mięso z kości pamiętajcie, aby dokładnie je rozdrobnić, później podczas mieszania również starajcie się żeby nie pozostało w nim żadnych większych kawałków. Do przesmażonej cebuli dodać rozdrobnione mięso i drobno pokrojone suszone pomidory oraz kapary. Smażyć na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, przyprawami i ziołami. Dolać śmietany, aby masa stała się kleista.

Rozwinąć ciasto, ułożyć wałek z mięsa, zawinąć, brzeg posmarować roztrzepanym jajkiem i zakleić, na wierzchu również posmarować jajkiem, poprószyć sezamem. Pokroić na dość grube plastry, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec w 180 stopniach kilkanaście minut lub do momentu aż paszteciki się zrumienią.
Podawać z czerwonym barszczykiem. Paszteciki można także jeść z keczupem lub sosem sweet chilli – smakują wybornie.


paszteciki z mięsa rosołowego

Smacznego

8 komentarzy:

  1. Tak często zostaje mięso z rosołu. To świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokladnie! A paszteciki sa naprawde pyszne i jak napisalam latwe i szybkie w przygotowaniu;) A dodatkowo dla takich leniwcow jak ja i osob nie lubiacych zagniatac ciasta (jak ja) z pomoca przychodzi gotowe ciasto, co znacznie skraca i ulatwia przygotowanie pasztecikow;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Swietny sposob na wykorzystanie miesa z rosolu! A gotowe ciasto francuskie to jeden z najlepszych kuchennych wynalazkow :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje i oczywiscie polecam! :) Tak, gotowe, rozwalkowne ciasto to rewelacja, dzieki niemu blyskawicznie mozna przygotowac pyszny obiadek/kolacje ;)

      Usuń
  3. No prosze, ja z reguly dodaje to mieso do salatki, ale moze kiedys skusze sie na takie paszteciki, bo brzmia zachecajaco. Zwlaszcza, ze paczka ciasta francuskiego lezy w zamrazarce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do jakiej salatki? warzywnej? wtedy przestaje byc warzywna;) U mnie ostatnio tez ciasto francuskie caly czas jest obecne w lodowce/zamrazarce, bo nigdy nie wiadomo kiedy moze sie przydac;)

      Usuń
  4. uwielbiam paszteciki !
    +dodaję do obserwowanych
    lubieessc.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie, ze przepis sie spdobal i ze dodajesz mnie do obserwowanych, bardzo mi milo:)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...