czwartek, 31 stycznia 2013

Sycylijskie fusilli

Dzisiejszy przepis na sycylijskie fusilli pochodzi z Nigellissimy (z moimi niewielkimi modyfikacjami). Jest to moja pierwsza książka Nigelli, zdecydowałam się na jej zakup, gdyż zawiera przepisy kuchni włoskiej, które ostatnio bardzo polubiłam, co być może zauważyliście;) Ponadto książka ta była w bardzo dobrej promocji - razem z "Jamie 15 minut" kosztowała £12 ;) prawda, że takiej okazji nie można było przepuścić;) 
A wracając do przepisu... Makaron jest wyśmienity! Pyszny, słodki sos ze świeżych pomidorów z dodatkiem migdałów i rodzynek, kwaskowych kaparów i ostrego czosnku, a skoro pomidory to nie może obyć się bez bazylii. Wszystko to tworzy wyśmienitą kompozycję, istny raj dla podniebienia! Na koniec, aby Was dłużej nie zatrzymywać, bo pewnie chcielibyście zapoznać się z przepisem i przystąpić do działania, dodam że jest to banalnie proste i błyskawiczne w przygotowaniu danie, a jednocześnie bardzo smaczne i efektowne. Polecam! 

Sycylijskie fusilli
Składniki:

  • 250-300g ulubionego makaronu (u mnie fusilli, ważne aby był karbowany, aby sos dobrze na nim "osiadał")
  • 250g pomidorków koktajlowych (sądzę, że zwykłe pomidory też będą się nadawały, ale muszą być dojrzałe, a chyba najlepsze były by prawdziwe polskie, słodkie, polne;) )
  • 25-30g rodzynek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów (czubate)
  • 50g mielonych migdałów
  • 60ml oliwy extra virgin
  • liście z pęczka bazylii (kilka zostawić do dekoracji)
  • sól i pieprz
  • parmezan (opcjonalnie)
Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente.
W międzyczasie przygotować sos: wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Makaron odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka, dodać sos, dokładnie wymieszać, można na chwilę zostawić pod przykryciem, aby sos się nieco ogrzał. Podawać posypane parmezanem i listkami bazylii.

makaron ze swiezymi pomidorami i migdałami,

Smacznego


4 komentarze:

  1. Ooo super, brzmi bardzo smacznie, chyba uskutecznie w tym tygodniu. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest rewelacyjne! Goraco polecam!
      PS. W oryginalnym przepisie bylo jeszcze anchovy, ale jak juz kiedys mowilam - nie przepadam za nim, wiec zrezygnowalam, ale jesli lubisz to mozesz dodac z pewnoscia zmieni smak;)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie makarony :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie:) A ten naprawde jest godny polecania! :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...