Sycylijskie fusilli
31.1.13
4
bazylia
,
danie główne
,
danie wegetariańskie
,
kapary
,
kuchnia włoska
,
Kulinaria
,
makaron
,
migdały
,
pomidory
,
rodzynki
,
Szybkie (do pół godziny)
Dzisiejszy przepis na sycylijskie fusilli pochodzi z Nigellissimy (z moimi niewielkimi modyfikacjami). Jest to moja pierwsza książka Nigelli, zdecydowałam się na jej zakup, gdyż zawiera przepisy kuchni włoskiej, które ostatnio bardzo polubiłam, co być może zauważyliście;) Ponadto książka ta była w bardzo dobrej promocji - razem z "Jamie 15 minut" kosztowała £12 ;) prawda, że takiej okazji nie można było przepuścić;)
A wracając do przepisu... Makaron jest wyśmienity! Pyszny, słodki sos ze świeżych pomidorów z dodatkiem migdałów i rodzynek, kwaskowych kaparów i ostrego czosnku, a skoro pomidory to nie może obyć się bez bazylii. Wszystko to tworzy wyśmienitą kompozycję, istny raj dla podniebienia! Na koniec, aby Was dłużej nie zatrzymywać, bo pewnie chcielibyście zapoznać się z przepisem i przystąpić do działania, dodam że jest to banalnie proste i błyskawiczne w przygotowaniu danie, a jednocześnie bardzo smaczne i efektowne. Polecam!
Składniki:
- 250-300g ulubionego makaronu (u mnie fusilli, ważne aby był karbowany, aby sos dobrze na nim "osiadał")
- 250g pomidorków koktajlowych (sądzę, że zwykłe pomidory też będą się nadawały, ale muszą być dojrzałe, a chyba najlepsze były by prawdziwe polskie, słodkie, polne;) )
- 25-30g rodzynek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki kaparów (czubate)
- 50g mielonych migdałów
- 60ml oliwy extra virgin
- liście z pęczka bazylii (kilka zostawić do dekoracji)
- sól i pieprz
- parmezan (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente.
W międzyczasie przygotować sos: wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka, dodać sos, dokładnie wymieszać, można na chwilę zostawić pod przykryciem, aby sos się nieco ogrzał. Podawać posypane parmezanem i listkami bazylii.
Smacznego!
Ooo super, brzmi bardzo smacznie, chyba uskutecznie w tym tygodniu. :)
OdpowiedzUsuńJest rewelacyjne! Goraco polecam!
UsuńPS. W oryginalnym przepisie bylo jeszcze anchovy, ale jak juz kiedys mowilam - nie przepadam za nim, wiec zrezygnowalam, ale jesli lubisz to mozesz dodac z pewnoscia zmieni smak;)
Uwielbiam takie makarony :)
OdpowiedzUsuńCiesze sie:) A ten naprawde jest godny polecania! :)
Usuń