niedziela, 10 marca 2013

Jajecznica na indyjską nutę

Wolny weekend, czyli czas na późną pobudkę, leniwe dochodzenie do siebie i powolne przygotowywanie śniadania. A skoro weekend to oczywiście jajecznica, dziś wpadłam na pomysł przygotowania jajecznicy na indyjską nutę. I jak zwykle był to wspaniały pomysł! Jajecznica okazała się bardzo smaczna i aromatyczna, kremowa i lekko ostra. Jajka bardzo dobrze łączą się z indyjskimi przyprawami i dzięki temu powstają wyborne dania o głębokim smaku, innym przykładem takiego połączenia jest omlet po indyjskuPolecam! 

jajecznica po indyjsku
Składniki:
  • masło klarowane
  • 1/4 łyżeczki nasion kuminu
  • 1/4 łyżeczki gorczycy
  • 1 niezbyt ostra papryczka chili
  • 2 średnie cebule
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 6 jajek
  • sól, pieprz
  • świeża kolendra (ewentualnie suszona)
  • kilka plastrów bekonu (opcjonalnie)*
Przygotowanie:

Na patelni rozpuścić masło, gdy się rozgrzeje, podsmażyć nasiona kuminu i gorczycy. Smażyć aż zaczną strzelać, natychmiast dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobniutko posiekaną papryczkę chili i imbir, chwilę przesmażyć. Dodać cebulę, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć na niewielkim ogniu, aż cebula zmięknie, zeszkli się i lekko zbrązowieje. Wbić jajka, dodać przyprawy (kurkumę, kumin, kolendrę i garam masalę) a także doprawić solą i pieprzem. Delikatnie mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji. Na zakończenie posypać kolendrą. Natychmiast podawać z ulubionym pieczywem.
*Dla mięsożerców - jajecznicę można podać na grilowanym bekonie, ja użyłam tego dodatku ze względu na mężczyznę ;) 


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...