Jajecznica na indyjską nutę
Wolny weekend, czyli czas na późną pobudkę, leniwe dochodzenie do siebie i powolne przygotowywanie śniadania. A skoro weekend to oczywiście jajecznica, dziś wpadłam na pomysł przygotowania jajecznicy na indyjską nutę. I jak zwykle był to wspaniały pomysł! Jajecznica okazała się bardzo smaczna i aromatyczna, kremowa i lekko ostra. Jajka bardzo dobrze łączą się z indyjskimi przyprawami i dzięki temu powstają wyborne dania o głębokim smaku, innym przykładem takiego połączenia jest omlet po indyjsku. Polecam!
- masło klarowane
- 1/4 łyżeczki nasion kuminu
- 1/4 łyżeczki gorczycy
- 1 niezbyt ostra papryczka chili
- 2 średnie cebule
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 6 jajek
- sól, pieprz
- świeża kolendra (ewentualnie suszona)
- kilka plastrów bekonu (opcjonalnie)*
Przygotowanie:
Na patelni rozpuścić masło, gdy się rozgrzeje, podsmażyć nasiona kuminu i gorczycy. Smażyć aż zaczną strzelać, natychmiast dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobniutko posiekaną papryczkę chili i imbir, chwilę przesmażyć. Dodać cebulę, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć na niewielkim ogniu, aż cebula zmięknie, zeszkli się i lekko zbrązowieje. Wbić jajka, dodać przyprawy (kurkumę, kumin, kolendrę i garam masalę) a także doprawić solą i pieprzem. Delikatnie mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji. Na zakończenie posypać kolendrą. Natychmiast podawać z ulubionym pieczywem.
*Dla mięsożerców - jajecznicę można podać na grilowanym bekonie, ja użyłam tego dodatku ze względu na mężczyznę ;)
*Dla mięsożerców - jajecznicę można podać na grilowanym bekonie, ja użyłam tego dodatku ze względu na mężczyznę ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.