piątek, 8 listopada 2019

Curry z burakiem i dynią


jak zrobic warzywne curry

Buraki i dynia to typowo polskie, jesienne warzywa, a ja postanowiłam je połączyć w aromatycznym curry. Jak każde danie kuchni indyjskiej wymaga ono wielu przypraw, ale to właśnie dzięki nim curry jest tak smaczne. Curry z burakiem i dynią jest przepyszne, choć dość pikantne, można je jednak złagodzić podając z kleksem jogurtu. Gorąco polecam wypróbować to danie, z pewnością wszystkim zasmakuje i dobrze Was rozgrzeje w jesienny wieczór. 


Curry z burakiem i dynią

Curry z burakiem i dynią


Składniki: 



  • 400g ugotowanych buraków pokrojonych w małą kostkę 
  • 250g ugotowanej dyni pokrojonej w małą kostkę
  • 1 cebula
  • 1 łyżka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
  • 1 zielone chilli
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki chilli lub pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka kolendry
  • 30g mąki
  • 500ml jogurtu naturalnego
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 2-3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka gorczycy
  • sok z cytryny
  • oliwa i masło do smażenia


curry z burakiem

Jak przygotować curry z burakiem i dynią?


Na suchej patelni uprażyć nasiona kminu rzymskiego i kopru włoskiego, gdy zaczną pachnieć dodać do nich drobno pokrojone zielone chilli. Smażyć przez minutę po czym przełożyć do miseczki.

Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na niej cebulę aż zmięknie i będzie lekko brązowa. Lekko posolić. Dodać do niej przesmażone nasiona z chilli i dokładnie wymieszać. Zdjąć z patelni. 

Na suchej patelni uprażyć ostrą paprykę lub pieprz kajeński, kurkumę i kolendrę. Gdy przyprawy zaczną pachnieć przesypać je do małej miseczki.

W misce rozrobić mąkę z wodą, dokładnie wymieszać na gładką pastę, dodać jogurt, wymieszać. 
Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na niej gorczycę, czosnek i czerwoną papryczkę chilli pokrojone w cienkie plasterki. Smażyć do czasu aż czosnek się przyrumieni. 
Dodać usmażoną wcześniej cebulę, chwilę smażyć po czym zmniejszyć ogień i wlać jogurt rozrobiony z mąką. Delikatnie podgrzewać cały czas mieszając, doprawić solą i sokiem z cytryny. Do sosu curry dodać ugotowane i pokrojone w kostkę buraki i dynię. Delikatnie wymieszać i podgrzewać do czasu aż warzywa będą ciepłe. 
Curry z burakiem i dynią podawać z ryżem lub chlebkiem naan. 

curry z dynia

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...