Curry z burakiem i dynią
Buraki i dynia to typowo polskie, jesienne warzywa, a ja postanowiłam je połączyć w aromatycznym curry. Jak każde danie kuchni indyjskiej wymaga ono wielu przypraw, ale to właśnie dzięki nim curry jest tak smaczne. Curry z burakiem i dynią jest przepyszne, choć dość pikantne, można je jednak złagodzić podając z kleksem jogurtu. Gorąco polecam wypróbować to danie, z pewnością wszystkim zasmakuje i dobrze Was rozgrzeje w jesienny wieczór.
Curry z burakiem i dynią
Składniki:
- 400g ugotowanych buraków pokrojonych w małą kostkę
- 250g ugotowanej dyni pokrojonej w małą kostkę
- 1 cebula
- 1 łyżka nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego
- 1 zielone chilli
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki chilli lub pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka kolendry
- 30g mąki
- 500ml jogurtu naturalnego
- 1 czerwona papryczka chilli
- 2-3 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka gorczycy
- sok z cytryny
- oliwa i masło do smażenia
Jak przygotować curry z burakiem i dynią?
Na suchej patelni uprażyć nasiona kminu rzymskiego i kopru włoskiego, gdy zaczną pachnieć dodać do nich drobno pokrojone zielone chilli. Smażyć przez minutę po czym przełożyć do miseczki.
Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na niej cebulę aż zmięknie i będzie lekko brązowa. Lekko posolić. Dodać do niej przesmażone nasiona z chilli i dokładnie wymieszać. Zdjąć z patelni.
Na suchej patelni uprażyć ostrą paprykę lub pieprz kajeński, kurkumę i kolendrę. Gdy przyprawy zaczną pachnieć przesypać je do małej miseczki.
W misce rozrobić mąkę z wodą, dokładnie wymieszać na gładką pastę, dodać jogurt, wymieszać.
Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na niej gorczycę, czosnek i czerwoną papryczkę chilli pokrojone w cienkie plasterki. Smażyć do czasu aż czosnek się przyrumieni.
Dodać usmażoną wcześniej cebulę, chwilę smażyć po czym zmniejszyć ogień i wlać jogurt rozrobiony z mąką. Delikatnie podgrzewać cały czas mieszając, doprawić solą i sokiem z cytryny. Do sosu curry dodać ugotowane i pokrojone w kostkę buraki i dynię. Delikatnie wymieszać i podgrzewać do czasu aż warzywa będą ciepłe.
Curry z burakiem i dynią podawać z ryżem lub chlebkiem naan.
Smacznego!
Świetny przepis, ogólnie genialne połączenie
OdpowiedzUsuńDziekuje i polecam wyprobowac :)
UsuńPrzepis, z którego na pewno skorzystam, bo wygląda niesamowicie. Korzystam z cateringu dietetycznego , poniewaz nie mam czasu na gotowanie w tygodniu. Polecam Wam sprawdzić porównywarkę https://dietly.pl .
OdpowiedzUsuńLubisz gotować? To świetnie. Dzięki usłudze https://dosiaty.pl/ możesz zaoszczędzić czas i zamiast robić zakupy - możesz spędzić więcej czasu nad ulubionymi przepisami.
OdpowiedzUsuń