Pikantna zupa warzywna z masłem orzechowym
Jak już niejednokrotnie wspominałam jesień to najlepsza pora na gęste i aromatyczne zupy. Taka właśnie jest pikantna zupa warzywna z masłem orzechowym. Kremowa i pikantna zupa - krem jest idealna na jesienne dni - mocno rozgrzewa i jest sycąca. Masło orzechowe nadaje jej niepowtarzalnego smaku, a dodatek limonki sprawia, że zupa jest lekka i orzeźwiająca. Gorąco polecam!
Pikantna zupa warzywna z masłem orzechowym
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- pół łodygi selera naciowego
- 1 pietruszka
- 4 większe marchewki
- 2 ziemniaki
- 125g masła orzechowego
- około 600ml wody
- puszka krojonych pomidorów (400g)
- 1 suszona papryczka chilli
- 1 duży liść laurowy
- sól, pieprz
- 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (lub do smaku)
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- sok z połowy limonki lub do smaku
- oliwa i masło do smażenia
Jak zrobić pikantną zupę warzywną z masłem orzechowym?
Oliwę z masłem rozgrzać w garnku i przesmażyć na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć przez kilka minut aż cebula się zeszkli.
Warzywa (marchewkę, pietruszkę i ziemniaki) obrać i pokroić na nieduże kawałki, dodać je do przesmażonej cebuli. Warzywa chwilę smażyć po czym dodać masło orzechowe, dokładnie wymieszać, dodać liść laurowy, papryczkę chilli, dolać wody, przykryć i zagotować. Gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut, wlać pomidory. Dodać przyprawy: słodką i ostrą paprykę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie.
Zupę przestudzić po czym dokładnie zmiksować.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką i sokiem z limonki (do smaku), ale zupa powinna być lekko kwaskowa i przełamywać smak masła orzechowego.
Smacznego!
Bede musiala wypróbować:) Nie ukrywam, że jestem na etapie diametralnego zmieniania swoich nawyków żywieniowych. Ma być zdrowiej! Dodatkowo znalazłam też coś bardzo fajnego czym jest Czosnek BIO Slyszalas moze kiedys o czyms takim? Polecasz?
OdpowiedzUsuńdawno mnie tu nie bylo a tu takie pysznosci!
OdpowiedzUsuńNa pewno wyprobuje ten przepis przy najblizszej okazji
Goraco polecam! Jest pyszna i idealna na obecna pore roku ;)
Usuń