Hummus z jagnięciną
Hummus to najbardziej charakterystyczna potrawa kuchni libańskiej. Często wchodzi w skład mezze, czyli różnego rodzaju niewielkich przekąsek. Hummus może być podawany w wersji podstawowej lub z wieloma różnymi dodatkami. Ja dziś postanowiłam zaproponować Wam przepis na hummus z jagnięciną. Jest to bardzo smaczna przekąska i idealnie smakuje z libańskim chlebkiem typu flatbread. Gorąco polecam!
Hummus z jagnięciną
Składniki:
Na hummus:
- puszka ciecierzycy (400g)
- 2 łyżki tahiny
- sok z 1 cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
Na jagnięcinę:
- 0,5 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 100g mielonej jagnięciny
- 0,5 łyżeczki libańskiej mieszanki 7 przypraw
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Do przybrania:
- ziarenka granatu
- orzeszki pinii
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Przygotowanie hummusu:
Ciecierzycę odsączyć i opłukać. Przełożyć do miksera, dodać 2 łyżki tahiny, sok z cytryny, czosnek wyciśnięty przez praskę i sól. Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i/lub cytryną lub odrobiną wody jeżeli hummus jest zbyt gęsty.
Przygotowanie jagnięciny:
Na małej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodać do niej ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę, wymieszać i smażyć przez chwilę. Dodać mieloną jagnięcinę i dokładnie wymieszać ją z cebulą, rozdrabniając drewnianą łyżką. Dodać libańską mieszankę 7 przypraw oraz sól i pieprz, po czym ponownie dokładnie wymieszać. Smażyć przez kilka minut do czasu aż mięso będzie rumiane, mieszać od czasu do czasu.
Przygotowanie dania:
Hummus przełożyć na talerz lub niezbyt głęboką miseczkę, w środku zrobić niewielkie zagłębienie i nałożyć przesmażoną jagnięcinę. Hummus z jagnięciną przybrać pestkami granatu, posiekaną natkę pietruszki i uprażonymi orzeszkami pinii. natychmiast podawać z arabskim chlebkiem.
Jakim sposobem Twój hummus jest taki gładki? Ja zazwyczaj obieram ciecierzycę z łupinek ale to trwa tyle czasu, że wole się nie fatygować kiedy robię hummus ale muszę przyznać, że Teoj wyglada mega gładko.
OdpowiedzUsuńFaktycznie wyszedł gładki ;) Używam gotowej ciecierzycy z puszki lub słoika, nie gotuje, bo uważam że to marnowanie czasu ;) Czemu mój hummus wyszedł gładki, hmm nie wiem, po prostu może długo go miksuję? Może to kwestia miksera? Teraz mam taki z dwoma ostrzami i na prawdę nieźle sobie radzi ;) Do miksowania można też dodać 1-2 kostki lodu wtedy robi się gładki, ja nie dodałam, bo nie mam zamrażalnika, a co za tym idzie lodu ;) Nad czym ubolewam, bo czasami brakuje mi go do drinków ;)
Usuń