Pierś z kurczaka z granatem
Pierś z kurczaka z granatem
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżka oliwy
- 2 łodygi dymki
- 2 ząbki czosnku
- 40ml soku z granatów
- 1 łyżka miodu
- 2cm kawałek imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta mielonych goździków
- 2 łyżki soku z cytryny
- duża szczypta suszonego tymianku
- sól i pieprz
- ziarenka granatu do podania
- natka kolendry do podania
Przygotowanie:
Do rozdrabniacza włożyć z grubsza pokrojone łodygi dymki, rozgniecione ząbki czosnku, starty imbir, sok z granatów, miód oraz przyprawy - ziele angielskie, cynamon, gałkę muszkatołową oraz goździki, sok z cytryny oraz tymianek i wszystko dokładnie zmiksować.
Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć. Piersi z kurczaka natrzeć oliwą, oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej piersi z kurczaka po kilka minut z każdej strony, po czym przełożyć je do naczynia do zapiekania (żaroodpornego). Piersi z kurczaka polać przygotowaną marynatą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez 20 minut lub do czasu aż mięso nie będzie surowe.
Upieczoną pierś z kurczaka przybrać ziarenkami granatu oraz świeżą kolendrą, podawać z kuskusem i sałatką libańską.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.