Labneh - ser z jogurtu greckiego
Ser Labneh można przygotować z dodatkiem ulubionych ziół, ja jednak dziś zrobiłam, czystą - podstawową wersję tego sera. Przepis na labneh z dodatkami przygotuje w osobnym wpisie, a dziś pokażę jak taki ser przygotować.
Tak przygotowany domowy ser można wykorzystać w kuchni na różne sposoby. Można go doprawić do smaku i stworzyć w ten sposób swój ulubiony, smakowy, kremowy serek na kanapki, bez żadnych wspomagaczy smaku czy konserwantów. Od czasu, gdy zaczęłam przygotowywać domowy ser z jogurtu greckiego, nie kupuję sklepowych serków smakowych. Ser labneh można także wykorzystywać do przygotowania różnego rodzaju sosów i dipów, kulek serowych obtoczonych w ziołach i/lub przyprawach i zamarynowanych w oliwie. Takie potrawy świetnie sprawdzą się na przyjęciach, a nie będziecie musieli na nie wydać majątku, kupując gotowy produkt w sklepie. Serem labneh z powodzeniem może zastąpić ricottę czy inny serek kremowy. Zdecydowanie polecam przygotowanie własnego, domowego serka z jogurtu greckiego! Z pewnością będziecie nim zachwyecni!
Labneh - ser z jogurtu greckiego
Składniki:
- 750g jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka soli
- gaza, ściereczka, pielucha tetrowa lub chusta serowarska
- sitko
Jak zrobić ser z jogurtu greckiego - labneh?
Jogurt wymieszać z solą.
Sitko wyłożyć gazą lub ściereczką kuchenną i położyć je na misce.
Na gazę wyłożyć jogurt. Brzegi gazy zebrać i związać delikatnie dociskając jogurt. Następnie brzegi gazy można związać gumką, a przez węzeł przełożyć patyczek lub pałeczkę, dzięki temu obciekający ser będzie można zawiesić w lodowce. Ewentualnie odciekający ser można zostawić na sicie i tak wstawić do lodówki. Uważam jednak, że ser zawieszony, lepiej obcieka i staje się bardziej zwarty.
W zależności od pożądanej konsystencji sera labneh należy go odsączać od kilkunastu godzin do kilku dni. Jeżeli chcecie przygotować miękki, kremowy serek do smarowania kanapek będzie on gotowy już na drugi dzień po 18-24 godzinach. Jeżeli chcecie serek nieco bardziej suchy i zwarty, taki który można kroić na kanapki lub formować go w kulki, powinien odsączać się około 3 dni.
Smacznego!
Robiłam już kiedyś ten ser. Był naprawdę smaczny. Ładnie Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje ;)
UsuńKoniecznie muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńMega pycha co swoje to najlepsze😊
OdpowiedzUsuń