Kebab z kurczaka po libańsku
Kebab to danie niezwykle popularne w krajach Bliskiego Wschodu i znane jest w tym regionie od zamierzchłych czasów. Mianem kebab określa się każdego rodzaju mięso grillowane na szaszłyku. Kebab z kurczaka po libańsku to danie, które świetnie sprawdzi się w sezonie grillowym. Polecam przygotowanie domowego kebaba, który z pewnością będzie smaczniejszy i zdrowszy niż ten kupowany z budki gdzieś na mieście ;)
Kebab z kurczaka po libańsku
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki soli
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić kebab z kurczaka?
Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, pokroić w kostkę wielkości kęsa.
W misce dokładnie wymieszać składniki marynaty - czosnek wyciśnięty przez praskę, paprykę, pieprz, tymianek, sól, sok z cytryny i oliwę. Do marynaty dodać pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszać, aby mięso pokryło się marynatą. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na noc lub na 24 godziny.
Zamarynowanego kurczaka nadziać na szpadki do szaszłyków i grillować na dobrze rozgrzanym grillu po kilka minut z każdej strony.
Kebaba z kurczaka po libańsku podawać w chlebku libańskim (flatbread) lub zwykłej tortilli z dodatkiem sałatki libańskiej, hummusu i/lub sosu czosnkowego.
Smacznego!
Danie palce lizać!
OdpowiedzUsuńDokladnie tak! :)
Usuń