Biała kiełbasa zapiekana w musztardzie z piwem i miodem
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, pora więc zrobić przerwę w kulinarnej podróży dookoła świata i wrócić do domu, do polskiej kuchni i przygotować kilka wielkanocnych potraw.
Zapraszam na pierwszy wielkanocny przepis w tym roku - białą kiełbaskę zapiekaną w musztardzie z piwem i miodem. Jest to bardzo ciekawa alternatywa dla tradycyjnej parzonej kiełbasy. Tak przygotowana zapiekana biała kiełbasa na ciepło, z pewnością będzie ciekawym urozmaiceniem wielkanocnego śniadania, które przecież je się około południa ;)
Biała kiełbasa zapiekana w musztardzie z piwem i miodem
Składniki:
- 6 małych surowych kiełbasek (400-500g), użyłam brytyjskich kiełbasek Cumberland, które są bardzo podobne do polskiej białej kiełbasy, która oczywiście jak najbardziej sprawdzi się w tym przepisie. Gdy byłam w polskim sklepie i chciałam zrobić zakupy do tego przepisu, jeszcze nie było białej kiełbasy, ale na święta na pewno ją kupie.
- 1 cebula
- 120 ml jasnego piwa
- 1 łyżeczka gładkiej musztardy
- 3 łyżeczki musztardy ziarnistej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- duża szczypta suszonego majeranku
- świeżo mielony czarny pieprz
- olej i masło do smażenia
Jak zrobić kiełbaski zapiekane w musztardzie z piwem i miodem?
Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić ja na patelni.
W miseczce dokładnie wymieszać piwo z musztardą, sosem sojowym, miodem oraz majerankiem i pierzem.
Gdy cebula się przyrumieni, na patelnie wlać mieszankę musztardową, wymieszać i chwilę smażyć.
Kiełbaski ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem z cebulą.
Naczynie z kiełbaskami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Jeżeli macie małe, cienkie kiełbaski to należy piec je przez około 20 minut, większe i grubsze kiełbasy będą potrzebować 35-45 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.