Printfriendly

Pasztet z jajek z koperkiem


pasztet z jajek przepis

Pasztet z jajek z koperkiem to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych jajek na twardo. Taki pasztet świetnie sprawdzi się zarówno na wielkanocnym stole, jak i na każdej innej imprezie. Pasztet z jajek można jeść sam, ale także idealnie nadaje się jako pasta na kanapki. Mój pasztet jajeczny jest aromatyczny dzięki dodatkowi koperku i wyrazisty w smaku za sprawą musztardy oraz przypraw. Gorąco polecam!

jak zrobic pasztet z jajek

Pasztet z jajek z koperkiem


Pasztet jajeczny

Składniki: 


  • 10 dużych jajek ugotowanych na twardo
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka masła
  • 2 surowe jajka
  • mały pęczek koperku (posiekany = 4 czubate łyżki)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 płaskie łyżki rzadkiej śmietany
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • duża szczypta ostrej papryki
  • sól, pieprz

Pasztet z jajek z koperkiem

Jak zrobić pasztet z jajek z koperkiem? 


Na małej patelni rozgrzać masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć na małym ogniu do czasu aż cebula będzie szklista, lekko rumiana.


Ugotowane na twardo jajka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 

Surowe jajka rozdzielić - białka wbić do większej, czystej miski, dodać szczyptę soli i odstawić, a surowe żółtka dodać do startych jajek na twardo.

Do startych jajek dodać posiekany koperek, łyżeczkę musztardy, śmietanę, kurkumę, słodką i ostrą paprykę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Białka ubić na sztywną pianę. Pianę dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.

Masę jajeczną przełożyć do keksówki (11x21cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet z jajek wstawić do piekarnika na około 40-45 minut. Po tym czasie pasztet zostawić w piekarniku, aby nieco przestygł, po czym chwytając za papier ostrożnie wyjąć go z keksówki i przełożyć na deskę do całkowitego wystudzenia. 

pasztet z jajek na wielkanoc

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Tak patrzyłam, co tam jest oprócz jajek (nie liczę przypraw) - a tu rzeczywiście same jajka! Ciekawy przepis, dość prosty i na święta jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko jajka. Proste i smaczne, idealne na Wielkanoc, ale też na inne okazje ;) Polecam!

      Usuń
  2. Ale fajnie ten pasztet wygląda w przekroju ;) Musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale! Muszę zrobić taki pasztet, bo nabrałam wielkiej ochoty patrząc na to zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger