Sałatka z wędzonego łososia z jajkiem
Sałatka z wędzonego łososia z jajkiem to świetny pomysł na pyszną sałatkę na lunch lub na świąteczny stół. Ta pyszna, lekka i kolorowa sałatka jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Wyrazistości nadają jej chrupiące rzodkiewki i korniszony oraz miodowo - musztardowy dressing. Gorąco polecam na każdą okazję! Jestem pewna, że wszystkim będzie smakowała.
Inspiracja na tę sałatkę pochodzi z bloga Malwiny - Filozofia Smaku.
Sałatka z wędzonego łososia z jajkiem
Składniki:
- 100-150g wędzonego łososia
- kilka garści ulubionej mieszanki sałat (sałata, rukola, roszponka)
- 2 jajka ugotowane na półmiękko
- kilka rzodkiewek pokrojonych na cienkie plasterki
- kilka korniszonów przekrojonych wzdłuż na pół
- kawałek czerwonej cebuli pokrojone w cienkie plasterki
- koperek i/lub rzeżucha do przybrania
Na dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka gładkiej musztardy
- 1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
- sól, pieprz
Jak zrobić sałatkę z wędzonego łososia z jajkiem?
Przygotowanie dressingu:
Wszystkie składniki dressingu przełożyć do małego, zakręcanego słoiczka i energicznie potrząsnąć. Odstawić.
Przygotowanie sałatki z wędzonego łososia:
Na półmisku ułożyć ulubioną sałatę, pomiędzy nią ułożyć kawałki łososia, można je zwinąć w niewielkie rulony, pomiędzy nim ułożyć jajka pokrojone na ćwiartki, przybrać plasterkami rzodkiewki, korniszonami i piórkami cebuli. Sałatkę przybrać koperkiem i/lub rzeżuchą, skropić dressingiem i podawać.
Smacznego!
Uwielbiam takie kolorowe jedzenie.
OdpowiedzUsuń