Jajka faszerowane panierowane
Witajcie!
Dziś mam dla Was bardzo prosty, ale pyszny przepis na jajka faszerowane panierowane. Jest to tradycyjny polski przepis na jajka wielkanocne. Takie jajka, z chrupiącą skorupką z przyrumienionej bułki tartej, wyglądają niezwykle apetycznie, a co więcej są bardzo smaczne. Gorąco polecam, świetnie sprawdzą się w roli ciepłej przekąski na świąteczny stół. Jajka możecie przygotować wcześniej, a tylko usmażyć ja na bieżąco podczas przyjęcia.
Jajka faszerowane panierowane
Składniki:
- 5 dużych jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- 2-3 łyżki bułki tartej
- łyżka masła
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- duża szczypta ostrej papryki
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Jak zrobić jajka faszerowane panierowane?
Jajka ugotować na twardo, odcedzić. Nie tłuc! Zalać zimną wodą i zostawić do pstygnięcia.
Jajka w skorupkach przekroić dużym, ostrym nożem wzdłuż na pół. Małą łyżeczką ostrożnie wybrać białka i żółtka i przełożyć do miski, uważać aby nie uszkodzić skorupek. Skorupki będą faszerowane farszem jajecznym.
2-3 łyżki bułki tartej przełożyć do niedużej miseczki i zalać 3-4 łyżkami wody lub mleka. Odstawić na chwilę, aby bułka się namoczyła.
Jajka z bułką przepuścić przez maszynkę do mielenia, następnie dodać łyżkę masła, wbić surowe jajko, dodać sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę oraz koperek. Wszystko dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Farsz powinien być wyrazisty.
Farsz jajeczny ostrożnie nakładać do skorupek, delikatnie uciskając. Farsz można nakładać nieco z "górką", czyli powyżej krawędzi skorupki.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju.
Na płaski talerz wysypać nieco bułki tartej. Jajka faszerowaną stroną włożyć do bułki tartej i lekko przycisnąć, aby bułka oblepiła farsz. Jajka położyć na rozgrzanym oleju farszem do dołu i smażyć przez kilka minut aż będą rumiane. Następnie zdejmować szczypcami i przekładać na talerz.
Podawać na ciepło lub na zimno przybrane rzeżuchą.
Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń