Printfriendly

Jajka faszerowane panierowane

jajka w panierce

Witajcie!
Dziś mam dla Was bardzo prosty, ale pyszny przepis na jajka faszerowane panierowane. Jest to tradycyjny polski przepis na jajka wielkanocne. Takie jajka, z chrupiącą skorupką z przyrumienionej bułki tartej, wyglądają niezwykle apetycznie, a co więcej są bardzo smaczne. Gorąco polecam, świetnie sprawdzą się w roli ciepłej przekąski na świąteczny stół. Jajka możecie przygotować wcześniej, a tylko usmażyć ja na bieżąco podczas przyjęcia. 

jajka faszerowane w skorupkach

Jajka faszerowane panierowane 


Składniki: 


  • 5 dużych jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • duża szczypta ostrej papryki
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Jak zrobić jajka faszerowane panierowane? 


Jajka ugotować na twardo, odcedzić. Nie tłuc! Zalać zimną wodą i zostawić do pstygnięcia. 
Jajka w skorupkach przekroić dużym, ostrym nożem wzdłuż na pół. Małą łyżeczką ostrożnie wybrać białka i żółtka i przełożyć do miski, uważać aby nie uszkodzić skorupek. Skorupki będą faszerowane farszem jajecznym. 
2-3 łyżki bułki tartej przełożyć do niedużej miseczki i zalać 3-4 łyżkami wody lub mleka. Odstawić na chwilę, aby bułka się namoczyła. 
Jajka z bułką przepuścić przez maszynkę do mielenia, następnie dodać łyżkę masła, wbić surowe jajko, dodać sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę oraz koperek. Wszystko dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Farsz powinien być wyrazisty. 
Farsz  jajeczny ostrożnie nakładać do skorupek, delikatnie uciskając. Farsz można nakładać nieco z "górką", czyli powyżej krawędzi skorupki. 
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju.
Na płaski talerz wysypać nieco bułki tartej. Jajka faszerowaną stroną włożyć do bułki tartej i lekko przycisnąć, aby bułka oblepiła farsz. Jajka położyć na rozgrzanym oleju farszem do dołu i smażyć przez kilka minut aż będą rumiane. Następnie zdejmować szczypcami i przekładać na talerz. 
Podawać na ciepło lub na zimno przybrane rzeżuchą. 

jajka faszerowane na wielaknoc

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger