Printfriendly

Tarta ze szparagami i wędzonym łososiem


potrawa na wielkanoc

Tarta ze szparagami i wędzonym łososiem to bardzo smaczne danie, które idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Taką tartę można oczywiście zaserwować przy każdej innej okazji. Kawałki tarty z powodzeniem można również zapakować do lunchboxu lub na piknik. 


Tarta ze szparagami i wędzonym łososiem jak zrobić

Tarta ze szparagami i wędzonym łososiem


Składniki: 


Na ciasto:


  • 250g mąki pszennej
  • duża szczypta soli
  • 1 jajko, lekko roztrzepane
  • 70ml oliwy
  • 60ml letniej wody

Na farsz:


  • 1 średnia cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka zielonych szparagów (odłamać stwardniałe końcówki)
  • 100-150g wędzonego łososia
  • 200ml gęstej śmietany
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Tarta ze szparagami i wędzonym łososiem przepis

Jak zrobić tartę ze szparagami i wędzonym łososiem?


Przygotowanie ciasta na tartę:


Mąkę wsypać do miski, dodać dużą szczyptę soli, wlać roztrzepane jajko, oliwę i letnią wodę. 
Wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto ugniatać aż będzie gładkie.
Ciasto do tarty uformować w kulę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
 

Przygotowanie farszu do tarty ze szparagami i wędzonym łososiem:


Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć aż cebula będzie przyrumieniona i miękka. 
Do większego naczynia wlać śmietanę, wbić jajka, dodać posiekany koperek, słodką paprykę, startą gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wszytko dokładnie wymieszać widelcem, tak aby roztrzepać jajka, i aby połączyły się one ze śmietaną. 
Ciasto cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. 
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Ciasto przełożyć do naczynia do pieczenia tarty, dokładnie ugnieść i docisnąć w rogach, spód ponakłuwać widelcem. Tartę wyłożyć papierem do pieczenie po czym wysypać kamykami do pieczenia (równie dobrze sprawdzi się ryż, groch czy fasola). Spód tarty piec przez około 10-15 minut. 
Następnie ostrożnie wyjąć tartę z piekarnika i zdjąć obciążenie.
Spód tarty wyłożyć przesmażoną cebulą,  delikatnie wlać śmietanę z jajkiem i przyprawami, po czym na tarcie ułożyć szparagi i plastry wędzonego łososia. 
Tartę ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut lub do czasu aż farsz się zetnie. 
Tartę ze szparagami i wędzonym łososiem podawać na ciepło lub na zimno. 

tarta na wielkanoc

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger