Tarta ze szparagami i wędzonym łososiem
Tarta ze szparagami i wędzonym łososiem to bardzo smaczne danie, które idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Taką tartę można oczywiście zaserwować przy każdej innej okazji. Kawałki tarty z powodzeniem można również zapakować do lunchboxu lub na piknik.
Tarta ze szparagami i wędzonym łososiem
Składniki:
Na ciasto:
- 250g mąki pszennej
- duża szczypta soli
- 1 jajko, lekko roztrzepane
- 70ml oliwy
- 60ml letniej wody
Na farsz:
- 1 średnia cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- kilka zielonych szparagów (odłamać stwardniałe końcówki)
- 100-150g wędzonego łososia
- 200ml gęstej śmietany
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Jak zrobić tartę ze szparagami i wędzonym łososiem?
Przygotowanie ciasta na tartę:
Mąkę wsypać do miski, dodać dużą szczyptę soli, wlać roztrzepane jajko, oliwę i letnią wodę.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto ugniatać aż będzie gładkie.
Ciasto do tarty uformować w kulę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto ugniatać aż będzie gładkie.
Ciasto do tarty uformować w kulę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
Przygotowanie farszu do tarty ze szparagami i wędzonym łososiem:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć aż cebula będzie przyrumieniona i miękka.
Do większego naczynia wlać śmietanę, wbić jajka, dodać posiekany koperek, słodką paprykę, startą gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wszytko dokładnie wymieszać widelcem, tak aby roztrzepać jajka, i aby połączyły się one ze śmietaną.
Ciasto cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Ciasto przełożyć do naczynia do pieczenia tarty, dokładnie ugnieść i docisnąć w rogach, spód ponakłuwać widelcem. Tartę wyłożyć papierem do pieczenie po czym wysypać kamykami do pieczenia (równie dobrze sprawdzi się ryż, groch czy fasola). Spód tarty piec przez około 10-15 minut.
Następnie ostrożnie wyjąć tartę z piekarnika i zdjąć obciążenie.
Spód tarty wyłożyć przesmażoną cebulą, delikatnie wlać śmietanę z jajkiem i przyprawami, po czym na tarcie ułożyć szparagi i plastry wędzonego łososia.
Tartę ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut lub do czasu aż farsz się zetnie.
Tartę ze szparagami i wędzonym łososiem podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.