Perski kebab z mielonej wołowiny
Kebab z mielonej wołowiny to kolejna propozycja dania kuchni perskiej. Wszelkiego rodzaju grillowane mięsa są w tej kuchni niezwykle popularne. Takie domowe, aromatyczne kebaby można z powodzeniem przygotować na letnią imprezę przy grillu. Kebaby z mięsa mielonego z pewnością wszystkim przypadną do gustu podane z lekką i orzeźwiającą surówką. Polecam!
Perski kebab z mielonej wołowiny
Składniki:
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500g mielonej wołowiny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżka sumaku
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z limonki
Jak zrobić kebab z mielonej wołowiny?
Cebulę i czosnek obrać i pokroić na mniejsze kawałki, po czym dokładnie zmiksować na gładką masę.
Mięso mielone przełożyć do dużej miski, dodać sól, pieprz, sumak i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać purée z cebuli i czosnku i mięso dokładnie wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie gładkie i plastyczne. Mięso można odstawić na jakiś czas do lodówki, aby się zamarynowało. Wystarczy kilkanaście minut, ale najlepiej jeśli postoi kilka godzin.
Mięso wyjąć z lodówki na jakiś czas przed grillowaniem i uformować kebaby - dłonie zwilżyć w zimnej wodzie i formować podłużne, niezbyt długie kotleciki.
Kebaby można grillować na tradycyjnym lub elektrycznym grillu, można je także upiec w piekarniku.
Kebaby grillować po kilka minut z każdej strony, powinny być rumiane na zewnątrz, ale wciąż lekko różowe w środku, dzięki czemu będą soczyste. Kebaby nie mogą być grillowane zbyt długo, bo zrobią się twarde i suche.
Kebab z mielonej wołowiny podawać skropiony sokiem z limonki, na arabskim chlebku lub z ryżem, z dodatkiem świeżych warzyw i/lub surówką z ogórka i rzodkiewki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.