Printfriendly

Perski kebab z mielonej wołowiny


Perski kebab z mielonej wołowiny

Kebab z mielonej wołowiny to kolejna propozycja dania kuchni perskiej. Wszelkiego rodzaju grillowane mięsa są w tej kuchni niezwykle popularne. Takie domowe, aromatyczne kebaby można z powodzeniem przygotować na letnią imprezę przy grillu. Kebaby z mięsa mielonego z pewnością wszystkim przypadną do gustu podane z lekką i orzeźwiającą surówką. Polecam!

Perski kebab z mielonej wołowiny

Perski kebab z mielonej wołowiny


Składniki: 


  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500g mielonej wołowiny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżka sumaku
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z limonki

Jak zrobić kebab z mielonej wołowiny? 


Cebulę i czosnek obrać i pokroić na mniejsze kawałki, po czym dokładnie zmiksować na gładką masę. 

Mięso mielone przełożyć do dużej miski, dodać sól, pieprz, sumak i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać purée z cebuli i czosnku i mięso dokładnie wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie gładkie i plastyczne. Mięso można odstawić na jakiś czas do lodówki, aby się zamarynowało. Wystarczy kilkanaście minut, ale najlepiej jeśli postoi kilka godzin. 
Mięso wyjąć z lodówki na jakiś czas przed grillowaniem i uformować kebaby - dłonie zwilżyć w zimnej wodzie i formować podłużne, niezbyt długie kotleciki. 
Kebaby można grillować na tradycyjnym lub elektrycznym grillu, można je także upiec w piekarniku. 
Kebaby grillować po kilka minut z każdej strony, powinny być rumiane na zewnątrz, ale wciąż lekko różowe w środku, dzięki czemu będą soczyste. Kebaby nie mogą być grillowane zbyt długo, bo zrobią się twarde i suche.

Kebab z mielonej wołowiny podawać skropiony sokiem z limonki, na arabskim chlebku lub z ryżem, z dodatkiem świeżych warzyw i/lub surówką z ogórka i rzodkiewki. 

Perski kebab z mielonej wołowiny

Smacznego!
Perski kebab z mielonej wołowiny


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger