Surówka z ogórka i rzodkiewki z miętą
4.7.21
4
Banalne
,
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
kuchnia perska
,
mięta
,
ogórek
,
rzodkiewka
,
sałatka
,
surówka
Surówka z ogórka i rzodkiewki z miętą
Składniki:
- 1 ogórek wężowy
- pęczek rzodkiewki
- 1 czerwona cebula
- pęczek mięty (20g)
Na dressing:
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Surówka z ogórka i rzodkiewki przepis:
Rzodkiewki umyć i pokroić na cienkie plasterki - przełożyć do większej miski.
Ogórka dokładnie umyć, obrać ze skórki (jeżeli Wam nie przeszkadza można ją zostawić), przekroić wzdłuż na pół, po czym delikatnie, łyżeczką usunąć pestki. Ogórka pokroić na niezbyt cienkie plasterki. Dodać do rzodkiewki.
Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie piórka. Dodać do warzyw.
Listki mięty posiekać i dodać do surówki.
Przygotowanie dressingu:
Do niewielkiego słoiczka przełożyć wszystkie składniki: miód, wodę z kwiatów pomarańczy, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz ,słoiczek zakręcić i energicznie potrząsnąć, aby wszystkie składniki się połączyły.
Surówkę polać dressingiem, wszystko delikatnie wymieszać i podawać.
Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWydaje sie być idealna na upał. Lubię to "chłodzenie" mięty
OdpowiedzUsuńPrzepisy na surówki zawsze są u nas mile widziane
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie sezonowe surówki. ŚWIETNA LETNIA PROPOZYCJA.
OdpowiedzUsuń