Printfriendly

Paszteciki z ciasta francuskiego z haggisem


Paszteciki z ciasta francuskiego z haggisem to idealna przekąska, którą można zaserwować podczas Wieczoru Burnsa. Wieczór Burnsa, to szkockie święto obchodzone 25 stycznia na cześć Roberta Burnsa - słynnego poety. Burns wśród swoich poematów napisał między innymi odę do haggisa, tradycyjnej szkockiej potrawy, która dzięki niemu uzyskała miano dania narodowego. Zazwyczaj tego dnia podaje się Haggis, Neeps and Tatties, czyli haggisa z ziemniakami i brukwią, ja jednak postanowiłam nieco poeksperymentować z haggisem i przygotować z niego coś innego. Ponieważ haggis świetnie sprawdza się w roli farszu, wykorzystałam go do zrobienia pasztecików. Takie kruche paszteciki, to idealna przekąska na imprezę! Jeżeli tylko macie możliwość kupienia haggisa, to koniecznie polecam wypróbować te fantastyczne paszteciki!

paszteciki z haggisem


Paszteciki z ciasta francuskiego z haggisem


Składniki:


  • 1 paczka gotowego, rozwałkowanego ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie haggisa 500g
  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 250g pieczarek
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu kajeńskiego
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • olej i masło do smażenia

Przygotowanie: 


Cebulę obrać i drobno pokroić. czosnek obrać, rozgnieść, drobno posiekać po czym rozetrzeć z solą (0,5 łyżeczki).
Na patelni rozgrzać olej z masłem i przesmażyć na nim cebulę i czosnek. Smażyć, aż cebula lekko przyrumieni.
W międzyczasie na suchej patelni uprażyć nasiona kopru i pieprzu syczuańskiego. Przełożyć je do moździerza i utrzeć na proszek. 
Pieczarki oczyścić i drobno posiekać. Pieczarki dodać do przesmażonej cebuli, dodać przyprawy - zmielony koper włoski, pieprz syczuański, ostrą paprykę oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć kilka minut, aż pieczarki się usmażą, a woda odparuje.
Haggisa przełożyć do miski i rozdrobnić. Dodać do niego przesmażone pieczarki i dokładnie wymieszać. 
Cisto rozwinąć i przekroić wzdłuż na pół. Farsz z haggisa podzielić na dwie części i ułożyć go w formie wałka na środku płachty ciasta, brzeg ciasta posmarować niewielką ilością wody i ciasto zwinąć w rolkę. Nafaszerowane ciasto położyć na desce, łączeniem do dołu i odstawić do lodówki na kilkanaście minut, aby ciasto stężało, dzięki czemu będzie je łatwiej kroić. Ciasto wyjąć z lodówki i  pokroić na równe część i formując paszteciki (ok 3cm). Paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach koło 2cm.
Jajko wbić do niewielkiej miseczki i roztrzepać widelcem. Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć nasionami kopru włoskiego (można posypać również makiem, czarnuszką lub płatkami chili). 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, lub do czasu aż ciasto urośnie i będzie rumiane.

haggis przepisy

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger