Nachosy z haggisem
Nachosy to świetna przekąska na każdą imprezę, idealne do piwa. Ja w zwiazku z dzisiejszym, szkockim świętem - dniem Burnsa, postanowiłam przygotować nieco inną wersję tej popularnej przekąski. Polecam nachosy z haggisem - narodowym, szkockim produktem, który ma tylu zwolenników co przeciwników. Takie danie jest bardzo proste i szybkie do przygotowania i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią haggis ;)
Nachosy z haggisem
Składniki:
- opakowanie nachosów
- opakowanie haggisa (150g)
- żółty ser starty na tarce dużych oczkach
- papryczka chili lub marynowane jalapeno drobno pokrojone
- salsa pomidorowa
- guacamole
- kwaśna śmietana
Przygotowanie:
Haggisa podgrzać zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej rozdrobnić go widelcem i przesmażyć na suchej patelni.
Nachosy wysypać na duży talerz, który nadaje się do piekarnika. Nachosy posypać haggisem, oprószyć żółtym serem i zapiekać w piekarniku pod górną grzałką do czasu aż ser się roztopi.
Zapieczone nachosy posypać papryczką chili lub jalapeno i podawać z dodatkami - guacamole, salsa i kwaśną śmietaną. Idealnie będzie się do nich również nadawał sos whisky.
Smacznego!
z ta puszka Irn Bru juz bardziej szkocko sie nie dalo. Az mnie naszlo na haggis :)
OdpowiedzUsuń