Printfriendly

Nachosy z haggisem


kuchnia szkocka haggis

Nachosy to świetna przekąska na każdą imprezę, idealne do piwa. Ja w zwiazku z dzisiejszym, szkockim świętem - dniem Burnsa, postanowiłam przygotować nieco inną wersję tej popularnej przekąski. Polecam nachosy z haggisem - narodowym, szkockim produktem, który ma tylu zwolenników co przeciwników. Takie danie jest bardzo proste i szybkie do przygotowania i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią haggis ;) 


nachosy z haggisem

Nachosy z haggisem


Składniki: 


  • opakowanie nachosów
  • opakowanie haggisa (150g)
  • żółty ser starty na tarce  dużych oczkach
  • papryczka chili lub marynowane jalapeno drobno pokrojone
  • salsa pomidorowa
  • guacamole
  • kwaśna śmietana

Przygotowanie: 


Haggisa podgrzać zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej rozdrobnić go widelcem i przesmażyć na suchej patelni. 
Nachosy wysypać na duży talerz, który nadaje się do piekarnika. Nachosy posypać haggisem, oprószyć żółtym serem i zapiekać w piekarniku pod górną grzałką do czasu aż ser się roztopi. 
Zapieczone nachosy posypać papryczką chili lub jalapeno i podawać z dodatkami - guacamole, salsa i kwaśną śmietaną. Idealnie będzie się do nich również nadawał sos whisky.  

haggis z czym jesc


Smacznego!

1 komentarz:

  1. z ta puszka Irn Bru juz bardziej szkocko sie nie dalo. Az mnie naszlo na haggis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger