Printfriendly

Papryka faszerowana fetą

Przepis na paprykę faszerowaną fetą znalazłam na ulotce pewnego sklepu. Przeczytałam go i bardzo mnie zainteresował - połączenie papryki z fetą - to musi być pyszne! Nie czekając długo postanowiłam go wypróbować, wprowadzając do niego własne modyfikacje. 
Paprykę faszerowaną fetą dodaję do kulinarnej akcji Shinju - Paprykujemy 4.
Właśnie w związku z tą akcją, we wspólnym gotowaniu, postanowiliśmy nafaszerować to cudowne warzywo i podzielić się naszymi przepisami. Papryki nadziewali:

Papryka faszerowana fetą


Składniki:
  • 3 małe papryki, najlepiej jednak nadaly by sie male slodkie papryki np. ramiro
  • 1 opakowanie sera feta
  • duża garść czarnych oliwek
  • 2-3 czubate łyżki bułki tartej
  • łyżeczka kaparów
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki suszonej pietruszki (niestety nie mialam świeżej, jeśli jednak macie to koniecznie użyjcie własnie takiej)
  • 1-2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pieprz

Przygotowanie:

Papryczkom odciąć ogonki i usunąć białe części z wewnątrz oraz pestki.
Do miski wkruszyć fetę. Oliwki i kapary drobno posiekać i dodać do sera, wsypać bułkę tartą, przyprawy i zioła, dolać oliwy. Wszystko dokładnie wymieszać, rozgniatając fetę, aby uzyskać w miarę jednolitą masę. Papryczki wypchać masą serową i zapiekać przez około 15-20 minut w zależności od wielkości papryk.

Papryka faszerowana fetą

Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Cudownie wyglądają! :) I fajnie, że wybrałaś wszystkie kolory. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuja tez super ;) Ciesze sie, ze sie podobaja, faktycznie ladnie wyszly, kazda w innym kolorze;)

      Usuń
  2. Feta z takimi dodatkami musiała być pysznym nadzieniem :) Nie przypominam sobie, żebym faszerowała fetą papryczki, ale za to jadłam takie w Grecji - niebo w gębie, więc myślę, że zrobię u siebie niedługo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musze w koncu wybrac sie do Grecji i poprobowac lokalnych specjalow :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Sa bardzo smaczne, a mysle ze jakby zrobic w mniejszych papryczkach to stanowilyby bardzo fajna przekaske na impreze ;)

      Usuń
  4. Fajny pomysł. Akurat mam w lodówce chyba 6 papryk...będę testować ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger