Kurczak w sosie winno - musztardowym
Kolejne wyzwanie wspólnego gotowania. Tym razem ja, Panna Malwina, Dobromila i Siaśka gotowalyśmy z jednego przepisu, a był to duszony kurczak w sosie winno - musztardowym. Danie jest stosunkowo proste w przygotowaniu i jak dla mnie cudownie pachnie Francja, a to za sprawa wina i musztardy. Gorąco polecam!
Składniki:
- 750g udek lub palek z kurczaka
- sol, pieprz
- 4 szalotki, przecięte wzdłuż i pokrojone na plasterki (użyłam 1 dużej szalotki i 2 małych cebul)
- 3 ząbki czosnku cieniutko pokrojone w plasterki
- 0,5 szklanki białego wina
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- 0,25 szklanki musztardy francuskiej
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka estragonu (opcjonalnie, do przybrania)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kurczaka umyć, posolić i popieprzyć, odłożyć na bok.
W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać olej (ja użyłam żeliwnego naczynia, które mogę wstawić do piekarnika). Przesmażyć kurczaka aż zbrązowieje, około 10 minut. Przełożyć go na talerz i odstawić.
Na patelnie, na której był smażony kurczak wrzucić cebule i czosnek, smażyć aż się zeszkli, od czasu do czasu mieszając. Wlać wino i bulion, dodać musztardę i tymianek, dokładnie wymieszać i zagotować. Kurczaka ze wszystkimi sokami, jakie mogły z niego wypłynąć, przełożyć do sosu. Przykryć i wstawić do nagrzanego 180 stopni piekarnika. Piec do czasu aż kurczak będzie miękki, a mięso samo odchodziło od kości (około 45 minut).
Gdy kurczak będzie upieczony przełożyć go na talerz i przykryć aby nie ostygł. Sos przelać na patelnie, zagotować i smażyć aż się zredukuje - zgęstnieje. Polać nim kurczaka, posypać estragonem (opcjonalnie).
Podawać natychmiast, najlepiej z ziemniakami.
Smacznego!
kurczak pycha wyszedł :D
OdpowiedzUsuńbtw. jestem Siaśka
nie Siska xS
Świetny ten kurczak, szczególnie sos na bazie wina i musztardy. Widzę, że podałaś do niego zapiekankę ziemniaczaną. Muszę w końcu się za nią zabrać :)
OdpowiedzUsuńCiekawy ten przepis... na pewno smakował wybornie!
OdpowiedzUsuńwww.basinepichcenie.blox.pl