Pieczone pierożki ze szpinakiem i mozzarellą
14.2.14
0
Czasochłonne (ponad godzina)
,
dania mączne
,
kuchnia arabska
,
Kulinaria
,
przekąska
,
przystawka
,
szpinak
W związku z Festiwalem Kuchni Arabskiej postanowiliśmy wspólnie przygotować takie samo danie. W pierwszej kolejności zdecydowaliśmy się na pieczone pierogi z farszem szpinakowym z mozzarellą, rodem z Libanu. Kuchnia libańska ma wiele do zaoferowania, jest niezwykle smaczna i bardzo ciekawa. Wraz ze mną pierożki lepiły: Panna Malwinna, Iza i Justinka.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
- 5g drożdży instant
- 1 łyżka oliwy
- 200ml ciepłej wody
- 250g szpianku (użyłam mrożonego, siekanego)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- kulka mozzarelli starta na tarce o grubych oczkach
- szczypta płatków chili
- sól, pieprz
- 1 jajko rozkłócone
Przygotowanie:
Oba rodzaje mąki przesiać do miski, dodać sól i drożdże i dokładnie wymieszać. Wlać oliwę i stopniowo dodawać wody, aby ciasto nie było zbyt lepkie. Wyrabiać przez około 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
W międzyczasie przygotować farsz. Szpinak powinien być rozmrożony i odsączony. Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem i płatkami chili i smażyć jeszcze przez chwilę. Odstawić i przestudzić, połączyć ze startą mozzarellą.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Z ciasta odrywać kawałki wielkości piłeczki pingpongowej, rozgnieść w dłoniach, do środka włożyć farsz szpinakowy, następnie złożyć na pół i skleić. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rokłóconym jajkiem i zapiekać przez 15 minut, lub do czasu aż będą rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.