Printfriendly

Pieczone pierożki ze szpinakiem i mozzarellą

W związku z Festiwalem Kuchni Arabskiej postanowiliśmy wspólnie przygotować takie samo danie. W pierwszej kolejności zdecydowaliśmy się na pieczone pierogi z farszem szpinakowym z mozzarellą, rodem z Libanu. Kuchnia libańska ma wiele do zaoferowania, jest niezwykle smaczna i bardzo ciekawa. Wraz ze mną pierożki lepiły: Panna Malwinna, Iza i Justinka

pieczone pierożki ze szpinakiem, kuchnia libańska, pierożki ze szpinakiem,

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 5g drożdży instant
  • 1 łyżka oliwy
  • 200ml ciepłej wody
  • 250g szpianku (użyłam mrożonego, siekanego)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kulka mozzarelli starta na tarce o grubych oczkach
  • szczypta płatków chili
  • sól, pieprz
  • 1 jajko rozkłócone

pieczone pierożki ze szpinakiem, kuchnia libańska, pierożki ze szpinakiem,

Przygotowanie:

Oba rodzaje mąki przesiać do miski, dodać sól i drożdże i dokładnie wymieszać. Wlać oliwę i stopniowo dodawać wody, aby ciasto nie było zbyt lepkie. Wyrabiać przez około 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
W międzyczasie przygotować farsz. Szpinak powinien być rozmrożony i odsączony. Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem i płatkami chili i smażyć jeszcze przez chwilę. Odstawić i przestudzić, połączyć ze startą mozzarellą. 
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. 
Z ciasta odrywać kawałki wielkości piłeczki pingpongowej, rozgnieść w dłoniach, do środka włożyć farsz szpinakowy, następnie złożyć na pół i skleić. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rokłóconym jajkiem i zapiekać przez 15 minut, lub do czasu aż będą rumiane.

pieczone pierożki ze szpinakiem, kuchnia libańska, pierożki ze szpinakiem,

Smacznego!
VI Festiwal Kuchni Arabskiej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger