Placuszki ze szczypiorem i chili
Na niedzielne śniadanie chciałabym Wam zaproponować pyszne, pulchne placuszki ze szczypiorkiem i chili. Takie placuszki, lekko skropione sokiem z cytryny, idealne sprawdza się jako przystawka, przekąska lub danie główne. Polubi je każdy, nawet zagorzały mięsożerca. Wraz ze mną placuszki te przygotowały: Panna Malwinna, Justinka i Joasia.
Składniki:
- 2 duże jajka
- 150ml mleka
- 65g masła
- 100g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pęczek szczypioru pokrojony w cienkie plasterki
- 1-2 czerwone papryczki chili drobno posiekane
- 2 łyżki świeżej kolendry posiekanej
- 0,5 łyżeczki soli
- sok z cytryny
- olej do smażenia
Przygotowanie:
W misce lekko ubić jajka z mlekiem, dodać roztopione mleko, wymieszać, dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia, dokładnie zmiksować. Dodać papryczkę chili, szczypior oraz kolendrę, wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, nakładać po dużej łyżce ciasta, formować placuszki i smażyć po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.
Podawać natychmiast skropione sokiem z cytryny.Smacznego!
Cześć :) super blog i niesamowite przepisy:) z przyjemnością będę ich próbowała:) zapraszam do mnie do obserwowania:) http://agaslodziak.blogspot.com/ :) pozdrawiam Agata:)
OdpowiedzUsuń