niedziela, 16 lutego 2014

Placuszki ze szczypiorem i chili

Na niedzielne śniadanie chciałabym Wam zaproponować pyszne, pulchne placuszki ze szczypiorkiem i chili. Takie placuszki, lekko skropione sokiem z cytryny, idealne sprawdza się jako przystawka, przekąska lub danie główne. Polubi je każdy, nawet zagorzały mięsożerca. Wraz ze mną placuszki te przygotowały: Panna Malwinna, Justinka i Joasia

Placuszki ze szczypiorem i chili

Składniki:
  • 2 duże jajka
  • 150ml mleka
  • 65g masła
  • 100g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pęczek szczypioru pokrojony w cienkie plasterki
  • 1-2 czerwone papryczki chili drobno posiekane
  • 2 łyżki świeżej kolendry posiekanej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia

Placuszki ze szczypiorem i chili

Przygotowanie:


W misce lekko ubić jajka z mlekiem, dodać roztopione mleko, wymieszać, dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia, dokładnie zmiksować. Dodać papryczkę chili, szczypior oraz kolendrę, wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, nakładać po dużej łyżce ciasta, formować placuszki i smażyć po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.
Podawać natychmiast skropione sokiem z cytryny.

Placuszki ze szczypiorem i chili

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Cześć :) super blog i niesamowite przepisy:) z przyjemnością będę ich próbowała:) zapraszam do mnie do obserwowania:) http://agaslodziak.blogspot.com/ :) pozdrawiam Agata:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...