Printfriendly

Włoska pizza z szynką, rukolą i parmezanem

Dziś, na zakończenie włoskiej akcij Zuzi wspólnie z Mirabelką, Justinką, Karoliną, Malwiną, Bartoldzikiem oraz oczywiście Zuzią postanowiliśmy przygotować prawdziwą włoską pizzę. Muszę przyznać, że wbrew pozorom nie było to proste zadanie. Upiekłam kilka pizz, każdą na innym spodzie, ponieważ to właśnie ten element był największym wyzwaniem. Metodą prób i błędów ostatecznie uzyskałam zadowalający efekt i ciasto chyba idealne - mięciutkie i puszyste, na podstawie tego przepisu. Natomiast na pizzy ułożyłam szynkę, rukole i parmezan. 

Włoska pizza z szynką, rukolą i parmezanem

Składniki:

Ciasto:
  • 12g drożdży suszonych (instant)
  • 3 szklanki mąki (450g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki ciepłej wody (300ml)
Sos:
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250-300ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • duża szczypta słodkiej i ostrej papryki
  • duża szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • oliwa i łyżka masła
Dodatki:
  • kilka plastrów szynki parmenskiej
  • garść rukoli
  • kawałek parmezanu

Włoska pizza z szynką, rukolą i parmezanem

Przygotowanie:

Ciasto:

Drożdże wsypać do kubka, zalać niewielką ilością ciepłej, ale nie gorącej wody, dodać cukier, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut, aby zaczęły pracować i rosnąć.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i oliwę oraz pracujące drożdże. Wymieszać i zacząć wyrabiać do czasu aż ciasto będzie gładkie, jednolite, aksamitne. Do miski wlać nieco oliwy, ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub do czasu aż podwoi swoją objętość. 

Sos pomidorowy:

Na patelni rozgrzać oliwę i roztopić masło, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę, wsypać cukier i smażyć do czasu aż cebula zmięknie. Dodać przecier i koncentrat pomidorowy, przyprawy - słodką i ostrą paprykę oraz zioła - oregano i bazylię. Wszystko dokladnie wymieszac i gotować na malym ogniu od czasu do czasu mieszajac, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem i/lub ziolami. Przełożyć do głębokiego naczynia i dokładnie zmiksować. 

Pizza:

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni i wstawic do niego kamień do pieczenia pizzy, u mnie gliniany talerz do pieczenia pizzy. Stolnice oprószyć mąką. Wyjąć połowę ciasta, klepnąć je kilka razy otwartą dłonią, a następnie zacząć formować placek. Kamień lub talerz do pieczenia pizzy delikatnie wyjąć z piekarnika, postawić na drewnianej desce, wysypać niewielką ilością semoliny i ułożyć na niej ciasto. Placek posmarować sosem pomidorowym, położyć na nim szynkę parmeńską i piec przez kilkanaście minut lub do czasu aż ciasto będzie rumiane. Pizzę wyjąć z piekarnika, położyć na niej rukolę i posypać startym parmezanem. 

Włoska pizza z szynką, rukolą i parmezanem

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Nie przepadam za pizzą, ale ta mnie oczarowała ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, jak można nie lubić pizzy? :) Może taka troszkę inna, jak ta tutaj by ci zasmakowała? :)

      Usuń
  2. oooobłędna! zjadłybyśmy całą mimo późnej pory :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podoba i na prawdę była obłędna - polecam wypróbować ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam pizzę z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem - jest pyszna i bardzo włoska. Dziękuję za wspólne gotowanie oraz kolejny przepis dodany do mojej akcji. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również bardzo dziękuję Ci za tę wspaniałą akcję, bardzo lubię kuchnie włoską i bardzo fajnie gotowało mi się te potrawy! :) Czekam na kolejne takie wyzwania ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger