Pomidorki faszerowane pastą z tuńczyka
29.9.14
2
danie wegetariańskie
,
finger food
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
pomidory
,
przekąska
,
przystawka
,
sałatka
,
tuńczyk
,
Wielkanoc
Dziś przedstawiam kolejny pomysł na ciekawą przystawkę, która bardzo ładnie prezentuje się na stole - pomidorki faszerowane pastą z tuńczyka. Jest to idealne "finger food" na wszelkiego rodzaju imprezy. Mam nadzieję, że się Wam spodobają i zasmakują ;) Przepis pochodzi z książki "Szkoła gotowania - kuchnia włoska" z moimi małymi modyfikacjami.
Składniki:
- Opakowanie pomidorków koktajlowych (średniej wielkości i okrągłych)
- puszka tuńczyka w oleju
- 2-3 czubate łyżki serka ricotta
- sok z cytryny
- rukola lub sałata
- łyżka kaparów
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidorki obciąć od spodu i wydrążyć. Ułożyć na talerzu do góry nogami, aby wypłynął z nich sok.
W międzyczasie przygotować farsz - tuńczyka odsączyć, przełożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny, dodać połowę kaparów - zmiksować, następnie dodać ricottę i wszystko dokładnie wymieszać. Farsz nałożyć do szprycki i faszerować nim pomidorki. Na talerzu ułożyć ricottę lub sałatę i na niej układać pomidorki.
W międzyczasie przygotować farsz - tuńczyka odsączyć, przełożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny, dodać połowę kaparów - zmiksować, następnie dodać ricottę i wszystko dokładnie wymieszać. Farsz nałożyć do szprycki i faszerować nim pomidorki. Na talerzu ułożyć ricottę lub sałatę i na niej układać pomidorki.
Smacznego!
Bardzo fajna przystawka, idealnie sprawdzi się na różnych przyjęciach (może na Sylwestra sobie zrobię :)). Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńO tak, myślę że na taką okazję jak Sylwester będą idaelne! :) Mam tylko nadzieje, że uda Ci się wtedy kupić odpowiednie pomidorki ;)
Usuń