Printfriendly

Baranina po rzymsku

Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makarony, to także różnego rodzaju wspaniale przyrządzone mięsa, w tym oczywiście baranina. Baraninę po raz pierwszy spróbowałam mieszkając już na Wyspach i muszę przyznać, że bardzo mi zasmakowała, choć niestety K. jej nie lubi, dlatego też rzadko ją przygotowuję, a szkoda bo jest bardzo smaczna.  Z tego co słyszałam mięso to  jest dość trudno dostępne w Polsce, nic dziwnego skoro większość jagnięciny eksportowana jest właśnie do Włoch;) 
Dziś chciałabym zaproponować bardzo smaczną i łatwą potrawę z tego mięsa - baraninę po rzymsku.

Baranina po rzymsku
Składniki:
  • 400g baraniny (jagnięciny) na gulasz (np. łopatki)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 2-3 fileciki anchois
  • 150ml czerwonego wina
  • 150ml bulionu
  • 1 łyżeczka cukru
  • duża garść czarnych oliwek bez pestek
  • posiekana natka pietruszki
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła

Baranina po rzymsku

Przygotowanie:

Oliwę i masło rozgrzać na dużej patelni. Mięso pokroić w kostkę wielkości kęsa, przesmażyć chwilę aż zbrązowieje i się zamknie. Dodać wino, bulion i cukier.
Czosnek, tymianek i anchois rozgnieść w moździerzu lub zmiksować na gładką masę. Dodać do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 20-30 minut. Gdy mięso będzie miękkie odkryć patelnie, dodać oliwki, wymieszać i gotować aż sos się zredukuje, zgęstnieje. Mięso podawać natychmiast z puree ziemniaczanym. 

Baranina po rzymsku

Baranina po rzymsku

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ciekawe jest to połączenie mięsa, filecików anchois i oliwek. Baraniny nie kupię, ale może z wołowiną by się sprawdziło? Dziękuję za kolejny przepis dodany do mojej akcji:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to ciekawe i smaczne polaczenie :) Czemu nei kupisz baraniny? nie mozna dostac czy nie lubisz? Nie wiem jak to polaczenie smakowaloby z wolowina, ale mozesz sprobowac ;)

      Usuń
  2. wygląda bardzo ciekawie,z chęcią bym takie zrobiła z baraniną tylko szkoda,że tak trudno ją dostać ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może trzeba poszukać, albo sprawdzić w neciku gdzie można kupic ;) Polecam, bo jest bardzo pyszna ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger