wtorek, 27 listopada 2018

Zupa krem z pieczonych buraków i pietruszki



Zupa krem z pieczonych buraków i pietruszki to typowa jesienna zupa i wybitnie jesienne smaki. Pieczone buraki mają fantastyczny ziemisty smak i zapach, które wybitnie kojarzą mi się z późną jesienią. Upieczone buraki stają się niezwykle słodkie i aromatyczne. Zupa przygotowana na bazie pieczonych buraków i pietruszki ma niezwykle głęboki smak. Gorąco ją polecam, ponieważ jest idealna na jesienne, deszczowe i ponure dni, z pewnością każdemu poprawi nastrój. 
Zupę z pieczonych warzyw przygotowałam w ramach wspólnego gotowania - zajrzyjcie do dziewczyn po inne dania z pieczonych warzyw - Mirabelka, Ania, Patrycja




Zupa krem z pieczonych buraków i pietruszki



Składniki:


  • 5-6 buraków
  • 2-3 pietruszki
  • 1-2 łyżki płynnego miodu
  • 500ml wody
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek
  • liść laurowy
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki śmietany
  • oliwa
  • masło
  • sól, pieprz

Przygotowanie:



Upiec buraki i pietruszkę - buraki i pietruszkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blasze, skropić oliwą i miodem, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnik nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20-30 minut, lub do czasu aż będą na wpół miękkie.

Jak zrobić zupę z pieczonych ziemniaków i pietruszki?


W garnku rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać upieczone buraki i pietruszkę, wraz ze wszystkimi sokami z blachy na której się piekły. Warzywa chwilę przesmażyć,  wymieszać z cebulą, po czym zalać wodą, dodać tymianek, liść laurowy, sól i pieprz i sok z cytryny. Gotować przez około 15-20 minut lub do czasu aż warzywa będą miękkie. Odłowić listek laurowy, a zupę dokładnie zmiksować. Dodać śmietanę, doprawić do smaku i natychmiast podawać.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...