Zupa krem z pieczonych buraków i pietruszki
Zupa krem z pieczonych buraków i pietruszki to typowa jesienna zupa i wybitnie jesienne smaki. Pieczone buraki mają fantastyczny ziemisty smak i zapach, które wybitnie kojarzą mi się z późną jesienią. Upieczone buraki stają się niezwykle słodkie i aromatyczne. Zupa przygotowana na bazie pieczonych buraków i pietruszki ma niezwykle głęboki smak. Gorąco ją polecam, ponieważ jest idealna na jesienne, deszczowe i ponure dni, z pewnością każdemu poprawi nastrój.
Zupę z pieczonych warzyw przygotowałam w ramach wspólnego gotowania - zajrzyjcie do dziewczyn po inne dania z pieczonych warzyw - Mirabelka, Ania, Patrycja.
Zupa krem z pieczonych buraków i pietruszki
Składniki:
- 5-6 buraków
- 2-3 pietruszki
- 1-2 łyżki płynnego miodu
- 500ml wody
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- tymianek
- liść laurowy
- sok z cytryny
- 2 łyżki śmietany
- oliwa
- masło
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Upiec buraki i pietruszkę - buraki i pietruszkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blasze, skropić oliwą i miodem, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnik nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20-30 minut, lub do czasu aż będą na wpół miękkie.
Jak zrobić zupę z pieczonych ziemniaków i pietruszki?
W garnku rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać upieczone buraki i pietruszkę, wraz ze wszystkimi sokami z blachy na której się piekły. Warzywa chwilę przesmażyć, wymieszać z cebulą, po czym zalać wodą, dodać tymianek, liść laurowy, sól i pieprz i sok z cytryny. Gotować przez około 15-20 minut lub do czasu aż warzywa będą miękkie. Odłowić listek laurowy, a zupę dokładnie zmiksować. Dodać śmietanę, doprawić do smaku i natychmiast podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.