czwartek, 29 listopada 2018

Puree z brukwi


jak zrobić puree z brukwi

Zgłębiając tajniki kuchni islandzkiej okazało się, że ma ona wiele wspólnego z kuchnią szkocką. W związku z podobną historią kulinarną oraz ze względu na zbliżony klimat i gleby występujące w obu krajach uprawiało się w nich podobne warzywa. Jednym z takich warzyw łączących Szkocję i Islandię jest brukiew. To mało wymagające, bulwiaste warzywo było swego czasu także powszechne w Polsce, jednak obecnie zostało zapomniane. W Szkocji najbardziej popularnym daniem z wykorzystaniem brukwi jest haggis, neeps and tatties, a także zapiekanka clapshot
Na Islandii brukiew znana jest od XIX wieku i wraz z ziemniakami stanowiła podstawowe warzywo powszechnie uprawiane w całym kraju. Puree z brukwi podaje się z rybami i mięsem lub dodaje się ją  do zup i potrawek. Brukiew można także upiec, lub zetrzeć i przygotować z niej placuszki. Jak widzicie polecam wypróbować to warzywo, ponieważ jest wszechstronne i bardzo smaczne.



Puree z brukwi 



Składniki: 



  • 1 większa brukiew (500-700g)
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka cukru



Przygotowanie: 



Brukiew obrać, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować i gotować do miękkości.
Ugotowaną brukiew odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka i na chwilę zostawić. Dodać masło, doprawić do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością cukru, po czym brukiew ugnieść tak jak ziemniaki na jednolitą masę, w razie potrzeby dodać nieco masła i przypraw do smaku.
Puree z brukwi podawać jako dodatek do ryb lub mięs.

co zrobić z brukwi

Smacznego!

Kuchnia skandynawska 2018

2 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...