Printfriendly

Glazurowane marchewki

Glazurowane marchewki

Glazurowane marchewki to idealny dodatek do obiadu zarówno świątecznego jak i codziennego. Marchewki mają to do siebie, że wszyscy je lubią, a marcheweczki typu "baby" z pewnością zasmakują dzieciom. Marchewki w glazurze są niezwykle smaczne, lekko słodkie i wyglądają niezwykle apetycznie. Gorąco polecam na co dzień i od święta! 



marchewki w glazurze

Glazurowane marchewki


Składniki:



  • 750g małych marchewek, najlepiej typu "baby"
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • sól, pieprz


Jak zrobić marchewki glazurowane?


Marchewki ugotować al dente. Odcedzić i osuszyć. 
Na patelni roztopić masło z łyżką cukru, dodać marchewki i smażyć od czasu do czasu potrząsając patelnią. Gdy marchewki lekko się przesmażą dodać nieco masła i pozostałą część cukru. Smażyć na niewielkim ogniu aż marchewki się skarmelizują. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


maślana marchewka

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger