Brukselka z jałowcem
Brukselka stanowi tradycyjny dodatek do świątecznego obiadu w krajach anglosaskich. Muszę przyznać, że ta tradycja bardzo przypadła mi do gustu, ponieważ w Polsce znałam jedynie wersję brukselki w zupie, a mieszkając na Wyspach dowiedziałam się, że można ją jeść gotowaną, pieczoną czy smażoną, a każda wersja jest niezwykle smaczna. Na blogu możecie znaleźć przepisy na brukselkę pieczoną z warzywami, z kasztanami czy zapiekaną pod serem. Dzisiejszy przepis - brukselka z jałowcem będzie ciekawym urozmaiceniem każdego obiadu, nawet świątecznego. Wasi goście z pewnością będą zaskoczeni kontrowersyjną brukselką przygotowaną w ten sposób. Polecam!
Brukselka z jałowcem
Składniki:
- 2-3 szalotki w zależności od wielkości
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki owoców jałowca
- 500g brukselki
- 250ml bulionu warzywnego
- oliwa i masło do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni rozgrzać masło z oliwą.
Przesmażyć na nim drobniutko pokrojoną szalotkę, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz owoce jałowca rozgniecione (utarte) w moździerzu. Smażyć przez kilka minut aż szalotka się przyrumieni.
Przesmażyć na nim drobniutko pokrojoną szalotkę, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz owoce jałowca rozgniecione (utarte) w moździerzu. Smażyć przez kilka minut aż szalotka się przyrumieni.
W międzyczasie brukselkę obrać z zewnętrznych, zniszczonych liści i lekko nakroić na krzyż od strony głąba.
Brukselkę dodać do przesmażonej szalotki, chwilę smażyć i dolać bulion.
Przykryć i gotować do czasu aż brukselka będzie miękka, a sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać jako dodatek do mięs.
Brukselkę dodać do przesmażonej szalotki, chwilę smażyć i dolać bulion.
Przykryć i gotować do czasu aż brukselka będzie miękka, a sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać jako dodatek do mięs.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.