Printfriendly

Zupa grzybowa z orzechami



Danie wigilijne, które chciałabym Wam dziś zaproponować to zupa grzybowa z orzechami. W ubiegłym roku przygotowałam zupę grzybową z kasztanami, która była pyszna. Tym razem do grzybowej dodałam mielone orzechy włoskie. Takie połączenie okazało się niezwykle smaczne. Zupa krem z grzybów jest naturalnie zagęszczona zmiksowanymi warzywami i orzechami, dzięki czemu jest sycąca i pożywna. Tak przygotowana zupa to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej polskiej zupy grzybowej. Przygotowanie kremu z grzybów jest nieco skomplikowane i czasochłonne, jednak zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu, bo efekt jest zaskakujący i bardzo smaczny. Zdecydowanie polecam tę zupę i jestem pewna że zasmakuje ona Wam i waszym gościom. 





Zupa grzybowa z orzechami


Składniki: 



  • 25g suszonych grzybów
  • 350g pieczarek
  • 2-3 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • por
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 0,25 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0,25 łyżeczki szałwii
  • 110g orzechów włoskich
  • 50ml śmietany
  • masło
  • olej
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz



Przygotowanie: 



Suszone grzyby włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut. 
W międzyczasie przygotować warzywa: marchewkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, łodygi selera umyć i drobno pokroić, cebulę pokroić w kostkę, czosnek obrać i rozgnieść. Obrać pieczarki: 1-2 pieczarki odłożyć, będą potrzebne do przybrania, połowę pieczarek z grubsza pokroić, a połowę drobno posiekać. Grubo pokrojone pieczarki zostaną dodane do zupy na początku gotowania, a pieczarki drobno posiekane przełożyć do miseczki i odstawić, będą dodane do zupy pod koniec.
W garnku rozgrzać łyżkę masła z łyżką oleju i przesmażyć na nim warzywa - cebulę, czosnek, marchewkę i seler. Zamieszać, aby warzywa pokryły się tłuszczem, dodać pieczarki i ponownie chwilę smażyć. Warzywa zalać wodą (około litra), dodać zioła - liść laurowy, czarny pieprz, tymianek i szałwię, łyżeczkę soli i zagotować. Dodać namoczone suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Gdy zupa się zagotuje zmniejszyć gaz do minimum i powoli gotować przez około godzinę lub do czasu aż grzyby będą miękkie. 
Gdy zupa będzie ugotowana odcedzić warzywa i grzyby. Odłowić liść laurowy i ziarenka pieprzu i wyrzucić. Pozostałe warzywa i grzyby dokładnie zmiksować, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wywaru. Zmiksowaną masę przełożyć do przecedzonego wywaru i dokładnie wymieszać, aż powstanie gładka kremowa zupa. 
Na niedużej patelni rozgrzać łyżkę masła i przesmażyć na nim drobno posiekane pieczarki. Gdy pieczarki się przyrumienią dodać je do zupy.
Orzechy włoskie zmielić i dodać do zupy. Zupę doprawić do smaku solą i sporą ilością świeżo mielonego, czarnego pieprzu i gotować jeszcze przez około 10 minut. Dolać śmietanę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać. 
Zupę grzybową z orzechami podawać gorącą przybraną surowymi pieczarkami pokrojonymi w cieniutkie plasterki. 


Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Podoba mi się ten dodatek orzechów ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i zdecydowanie polecam tę zupę, jest pyszna! :)

      Usuń
  2. Powiadasz z orzechami. Jeszcze w takim połączeniu nie jadłam, a chętnie bym spróbowała. Zapewne pychotka. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ta zupa grzybowa jest bardzo smaczna i jest to ciekawe urozmaicenie tradycyjnej grzybowej, równie smaczna jest grzybowa z kasztanami ; ) Polecam! :)

      Usuń
  3. Zupa prezentuje się wspaniale. Uwielbiam grzybową choć rzadko jem, bo dla mnie jest zbyt ciężka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzybowa w sumie jem raz w roku wlasnie na Wigilie ;) lubie tradycyjna wersje, ale lubie tez eksperymentowac ;)
      PS. Sprobuj czystej, niezabielanej zupy grzybowej, wcale nie jest ciezka, a bardzo smaczna i intensywnie grzybowa ;)

      Usuń
  4. Bardzo ciekawy przepis i dobre składniki. Mam chęć na taką zupkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie ze sie podoba i w takim razie polecam wyprobowac :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger