Zupa grzybowa z orzechami
9.12.18
8
Boże Narodzenie
,
Czasochłonne (ponad godzina)
,
grzyby suszone
,
pieczarki
,
skomplikowane
,
Wigilia
,
zupa
,
zupa krem
Danie wigilijne, które chciałabym Wam dziś zaproponować to zupa grzybowa z orzechami. W ubiegłym roku przygotowałam zupę grzybową z kasztanami, która była pyszna. Tym razem do grzybowej dodałam mielone orzechy włoskie. Takie połączenie okazało się niezwykle smaczne. Zupa krem z grzybów jest naturalnie zagęszczona zmiksowanymi warzywami i orzechami, dzięki czemu jest sycąca i pożywna. Tak przygotowana zupa to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej polskiej zupy grzybowej. Przygotowanie kremu z grzybów jest nieco skomplikowane i czasochłonne, jednak zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu, bo efekt jest zaskakujący i bardzo smaczny. Zdecydowanie polecam tę zupę i jestem pewna że zasmakuje ona Wam i waszym gościom.
Zupa grzybowa z orzechami
Składniki:
- 25g suszonych grzybów
- 350g pieczarek
- 2-3 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- por
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 0,25 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,25 łyżeczki szałwii
- 110g orzechów włoskich
- 50ml śmietany
- masło
- olej
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Suszone grzyby włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut.
W międzyczasie przygotować warzywa: marchewkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, łodygi selera umyć i drobno pokroić, cebulę pokroić w kostkę, czosnek obrać i rozgnieść. Obrać pieczarki: 1-2 pieczarki odłożyć, będą potrzebne do przybrania, połowę pieczarek z grubsza pokroić, a połowę drobno posiekać. Grubo pokrojone pieczarki zostaną dodane do zupy na początku gotowania, a pieczarki drobno posiekane przełożyć do miseczki i odstawić, będą dodane do zupy pod koniec.
W garnku rozgrzać łyżkę masła z łyżką oleju i przesmażyć na nim warzywa - cebulę, czosnek, marchewkę i seler. Zamieszać, aby warzywa pokryły się tłuszczem, dodać pieczarki i ponownie chwilę smażyć. Warzywa zalać wodą (około litra), dodać zioła - liść laurowy, czarny pieprz, tymianek i szałwię, łyżeczkę soli i zagotować. Dodać namoczone suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Gdy zupa się zagotuje zmniejszyć gaz do minimum i powoli gotować przez około godzinę lub do czasu aż grzyby będą miękkie.
Gdy zupa będzie ugotowana odcedzić warzywa i grzyby. Odłowić liść laurowy i ziarenka pieprzu i wyrzucić. Pozostałe warzywa i grzyby dokładnie zmiksować, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wywaru. Zmiksowaną masę przełożyć do przecedzonego wywaru i dokładnie wymieszać, aż powstanie gładka kremowa zupa.
Na niedużej patelni rozgrzać łyżkę masła i przesmażyć na nim drobno posiekane pieczarki. Gdy pieczarki się przyrumienią dodać je do zupy.
Orzechy włoskie zmielić i dodać do zupy. Zupę doprawić do smaku solą i sporą ilością świeżo mielonego, czarnego pieprzu i gotować jeszcze przez około 10 minut. Dolać śmietanę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać.
Zupę grzybową z orzechami podawać gorącą przybraną surowymi pieczarkami pokrojonymi w cieniutkie plasterki.
Smacznego!
Podoba mi się ten dodatek orzechów ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się i zdecydowanie polecam tę zupę, jest pyszna! :)
UsuńPowiadasz z orzechami. Jeszcze w takim połączeniu nie jadłam, a chętnie bym spróbowała. Zapewne pychotka. :)
OdpowiedzUsuńTak, ta zupa grzybowa jest bardzo smaczna i jest to ciekawe urozmaicenie tradycyjnej grzybowej, równie smaczna jest grzybowa z kasztanami ; ) Polecam! :)
UsuńZupa prezentuje się wspaniale. Uwielbiam grzybową choć rzadko jem, bo dla mnie jest zbyt ciężka :)
OdpowiedzUsuńGrzybowa w sumie jem raz w roku wlasnie na Wigilie ;) lubie tradycyjna wersje, ale lubie tez eksperymentowac ;)
UsuńPS. Sprobuj czystej, niezabielanej zupy grzybowej, wcale nie jest ciezka, a bardzo smaczna i intensywnie grzybowa ;)
Bardzo ciekawy przepis i dobre składniki. Mam chęć na taką zupkę :)
OdpowiedzUsuńCiesze sie ze sie podoba i w takim razie polecam wyprobowac :)
Usuń