Sałatka z grejpfruta i awokado
Dziś chciałabym zaproponować Wam nieco inną sałatkę świąteczną. Sałatka lekka i zdrowa - bez majonezu. Mam nadzieję, że sałatka z grejpfrutem i awokado przypadnie Wam do gustu i pojawi się na waszych świątecznych stołach. Jestem pewna, że goście będą zachwyceni. Sałatka z grejpfruta z dodatkiem granatu, który wygląda jak szlachetne kamienie, idealnie wpisuje się w klimat świąt. Sałatka jest niezwykle smaczna i lekka i z pewnością nie będziecie mieć wyrzutów sumienia po jej zjedzeniu. Mało tego, nie tylko nie jest tucząca, ale przy okazji jest zdrowa, bo zawiera antyoksydanty. Gorąco polecam nie tylko na święta, ale na każdą inną okazję!
Sałatka z grejpfruta i awokado
Składniki:
- mieszanka ulubionych sałat (np. strzępiasta)
- 2 czerwone grejpfruty
- 1 awokado
- pół grantu
Dressing:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 1 obrany i rozgnieciony ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
Przygotowanie dressingu:
Do małego słoiczka włożyć wszystkie składniki dressingu, słoiczek zakręcić i energicznie nim potrząsnąć, aby składniki się połączyły i powstał rodzaj emulsji. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Jak zrobić sałatę z grejpfruta i awokado:
Grejpfruta obrać z zewnętrznej skórki, a następnie oczyścić z błonek.
Awokado przekroić na pół, obrać, wyjąć pestkę i pokroić na niezbyt grube plasterki.
Granata przekroić na pół i wydobyć pestki klepiąc drewnianą łyżką w tył owocu - pestki wypadają same.
Na półmisku ułożyć sałatę, na niej układać cząstki grejpfruta, pomiędzy nimi położyć kawałki awokado, sałatkę oprószyć ziarenkami granatu.
Sałatkę skropić dressingiem (nie musicie zużyć całego) i natychmiast podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.