Sałatka ryżowa z tuńczykiem i papryką
Sałatka ryżowa z tuńczykiem |
Jakoś w tym roku naszło mnie na sałatki różnego rodzaju - ostatnio zaproponowałam Wam nowoczesną, oryginalną i lekką sałatkę z grejpfruta i awokado, a dziś wracam do wspomnień z dzieciństwa i przedstawiam sałatkę ryżową z tuńczykiem i papryką. Moja mama przygotowywała ją swego czasu na różne okazje, w tamtych czasach było to coś zupełnie nowego, od kiedy tuńczyk w puszkach pojawił się na polskich półkach sklepowych. Mnie ta sałatka zawsze smakowała i zapadła w pamięć, jako jedna ze smaczniejszych i ciekawszych, oczywiście zaraz po tradycyjnej sałatce jarzynowej, którą uwielbiam i mogę jeść kilogramami ;)
Polecam wypróbować tę prostą sałatkę ryżową z tuńczykiem, świetnie sprawdzi się na imprezę sylwestrową lub każdą inną okazję. Jest to także dobry pomysł na wykorzystanie nadmiaru ugotowanego ryżu. Sałatka ryżowa także świetnie sprawdzi się do zapakowania do lunchboxu, ponieważ jest bardzo sycąca. Polecam!
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Skladniki:
- kubek ugotowanego na sypko ryżu (najlepiej ryż brązowy lub basmati)
- 1 puszka tuńczyka w zalewie
- 1 czerwona papryka
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta ostrej papryki/pieprzu kajeńskiego (lub do smaku)
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- majonez
Jak zrobić sałatkę ryżową z tuńczykiem?
Ugotowany ryż przełożyć do większej miski. Tuńczyka odcedzić i dodać do ryżu, skropić sokiem z cytryny.
Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niedużą kostkę. Dodać do ryżu i tuńczyka.
Doprawić solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką, dodać majonez (3-4 czubate łyżki, ta sałatka "wciąga" sporo majonezu), i wszystko delikatnie wymieszać. Odstawić na jakiś czas po czym podawać.
Smacznago!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.