Sałatka Olivier
6.4.14
6
Czasochłonne (ponad godzina)
,
kuchnia rosyjska
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
mięso rosołowe
,
przekąska
,
przystawka
,
sałatka
,
Wielkanoc
Dziś, w ramach kolejnego wspólnego gotowania oraz zbliżających się świąt, postanowiłyśmy wraz z Malwiną z bloga Filozofia Smaku przygotować sałatkę Olivier. Jest to sałatka wywodząca się z Rosji, a wymyślona przez belgijskiego kucharza w XIX wieku. Jest to sałatka bardzo podobna do znanej zapewne wszystkim tradycyjnej sałatki warzywnej, jedyną różnicą jest dodanie mięsa.
Przepis na sałatkę był ściśle strzeżony (szczególnie receptura sosu), wiadomo jednak, że w jej skład wchodziły pardwa, ozory cielęce, kawior, sałata, kapary, ogony raków i wędzona kaczka. Skład ulegał najprawdopodobniej sezonowym zmianom. Jak widzicie była to bardzo wyrafinowana sałatka, wykonana z rzadkich i drogich produktów, serwowana była jedynie w niektórych ekskluzywnych restauracjach. Stała się jednak bardzo popularna i żeby więcej ludzi mogło sobie na nią pozwalać, wyrafinowane składniki zaczęto zastępować tańszymi i bardziej powszechnymi zamiennikami. I tak pardwa została zastąpiona kiełbasą, kraby - jajkami na twardo, zielone ogórki - ogórkami kiszonymi, a oliwki i kapary - groszkiem.
Uwielbiam sałatkę warzywną, a ta z dodatkiem mięsa z kurczaka jest również fantastyczna, bardzo mi zasmakowała i w przyszłości będę taką robić. Polecam!
Uwielbiam sałatkę warzywną, a ta z dodatkiem mięsa z kurczaka jest również fantastyczna, bardzo mi zasmakowała i w przyszłości będę taką robić. Polecam!
Warzywa ugotowane w rosole:
- 4-5 marchewek
- 2 pietruszki
- 1/4 korzenia selera
- mięso z kurczaka obrane z kości
- 3-4 jajka ugotowane na twardo
- 3 ogórki kiszone
- puszka zielonego groszku
- majonez
- musztarda i keczup
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy pokroić w niewielką kostkę, jajka w nieco grubiej, dodać majonez, musztardę i keczup, doprawić solą i pieprzem.Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać jako dodatek do pieczywa lub wędlin, można też jeść samą - jest bardzo sycąca.
Smacznego!
nie próbowałam takiej sałatki ale zapowiada się smacznie
OdpowiedzUsuńJest pyszna - polecam;)
Usuńfujjjj
OdpowiedzUsuńJak to warzywa gotowane w rosole? Czy przez to sałatka nie psuje się szybciej? Ile dni można ją przechowywać i jeść? Wiadomo swięta nie trwają jednego dnia, dlatego się zastanawiam. Ja gotuję warzywa w skórkach, można w osolonej wodzie i tyle. Więc co z tym rosołem? Pewnie smak naszych warzyw by się różnił:)
OdpowiedzUsuńTa sałatka nazywa się Oliwie, a nie żaden Olivier...Warto to wiedzieći sprawdzić wcześniej, publikując przepisy kuchni rosyjkiej...Ponadto do prawdziwego Oliwie wiele jej brakuje. Po prostu zrobiła Pani swoja wariację na temat tej sałatki i uczciwie trzeba było napisać, że to wariacja.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie jest to sałatka Olivier, wymyślona przez belgijskiego kucharza Lucien Olivier, który pracował w jednej z najbardziej znanych moskiewskich restauracji w latach 60-tych XIX wieku. We wstępie napisałam z czego pierwotnie się składała i o tym jakim transformacjom ulegała.
Usuń