Kremowa zupa grzybowa z kasztanami
10.12.17
0
Boże Narodzenie
,
Czasochłonne (ponad godzina)
,
grzyby
,
grzyby suszone
,
kasztany
,
krem
,
pieczarki
,
Wigilia
,
zupa
Dziś postanowiłam przygotować kremową zupę grzybową z kasztanami. Kasztany jadalne nadają jej niepowtarzalnego smaku, a suszone grzyby cudownego aromatu. Jedząc tę zupę czułam się jakby już były Święta;) Zdecydowanie polecam tę zupę - krem jako alternatywę dla tradycyjnej zupy grzybowej! Jest pyszna!
Zupa grzybowa powstała w związku z akcją wspólnego gotowania, zajrzyjcie do Malwiny po nieco bardziej tradycyjną zupę grzybową ;)
Zupa grzybowa powstała w związku z akcją wspólnego gotowania, zajrzyjcie do Malwiny po nieco bardziej tradycyjną zupę grzybową ;)
Kremowa zupa grzybowa z kasztanami
Składniki:
- 30g suszonych grzybów
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500g pieczarek
- 100-150g gotowych do jedzenia kasztanów
- 500ml bulionu warzywnego
- sok z cytry
- 50ml śmietany
- sól pieprz
- szczypiorek do przybrania
- oliwa truflowa do przybrania (opcjonalnie)
- oliwa i masło do smażenia
Przygotowanie:
Suszone grzyb zalać letnią wodą i odstawić, aby się namoczyły (co najmniej kilka godzin).
W garnku rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę wraz z drobno pokrojonym czosnkiem. Smażyć do czasu aż cebula się zeszkli.
Pieczarki obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do cebuli i przesmażyć. Kilka pieczarek można zostawić do dekoracji - pokroić je w plasterki i przyrumienić na maśle.
Kasztany posiekać na małe kawałki i dodać do pieczarek. Wszystko chwilę smażyć, po czym dodać bulion i powoli gotować.
Namoczone grzyby odłowić, drobno pokroić i dodać do gotujących się pieczarek. Wody z moczenia nie wylewać! Wlać ją do garnka z gotującymi się grzybami.
Zupę gotować przez kolejne 20-30 minut. Gdy grzyby będą miękkie zupę zestawić z ognia, chwilę przestudzić i dokładnie zmiksować. Dodać śmietanę i sok z cytryny (do smaku). Zupę podgrzać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać przybraną przesmażonymi na maśle pieczarkami, szczypiorkiem i odrobin oliwy truflowej.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.