czwartek, 7 grudnia 2017

Łazanki z kapustą i grzybami




łazanki wigilijne
Łazanki z kapustą i grzybami

Dziś zaczynam serię wpisów świątecznych, a chciałabym ją rozpocząć przepisem na łazanki z kapustą i grzybami. U mnie w domu nie serwowało się tego dania, ale widziałam je wielokrotnie i byłam ciekawa jego smaku i w związku z tym postanowiłam je przygotować. Łazanki są łatwe w przygotowaniu i stanowią świetny substytut pierogów z kapustą i grzybami, jeżeli ktoś nie lubi ich lepić. Choć muszę przyznać, że bardziej smakują mi pierogi, szczególnie takie przesmażone na masełku, pyszne i chrupiące. W tym roku spędzam Święta w domu i z niecierpliwością czekam na pierogi, które przygotowuje moja siostra ;) 
A jakie potrawy tradycyjnie goszczą na Waszym wigilijnym stole? Chętnie poczytam ponieważ dania różnią się w zależności od regionu Polski. Wiem również, że wiele z Was mieszka poza granicami Polski, dlatego ciekawa jestem jak świętujecie Wigilię na obczyźnie? Staracie się zachować polską tradycję, czy eksperymentujecie z potrawami charakterystycznymi dla krajów w których mieszkacie? Podzielcie się swoimi doświadczeniami!


łazanki z kapustą i grzybami

Łazanki z kapustą i grzybami


Składniki: 


  • 50g suszonych grzybów
  • 500g kiszonej kapusty (użyłam z marchewką)
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • szczypta kminku
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 200g łazanek
  • sól, pieprz
  • oliwa i masło do smażenia


wigilijne łazanki z kapustą



Przygotowanie: 


Grzyby włożyć do miseczki i zalać letnią, przegotowaną wodą i odstawić do namoczenia (najlepiej na noc).
Grzyby wraz z wodą w której się moczyły przelać do niedużego garnka i zagotować (w razie potrzeby dola nieco wody, tak aby zakrywała grzyby). Gotować na niedużym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut lub do czasu aż grzyby będą miękkie. 
Grzyby odłowić z wody i przełożyć do miseczki, wodę z gotowania  zachować!

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. 
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę i masło i przesmażyć na nim cebulę. Dodać przyprawy - listki laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i goździki i smażyć do czasu aż cebula się zeszkli. 
Kapustę kiszoną odcedzić (wodę można na wszelki wypadek zostawić, gdyby kapusta okazała się mało kwaśna). Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna można ją opłukać, po czym dobrze odcisnąć. Ja jednak nie płuczę kapusty, ponieważ w końcu kiszona kapusta ma być kwaśna ;) Kapustę pokroić i dodać do przesmażonej cebuli, wymieszać i chwilę smażyć. 
Do kapusty wlać wodę z gotowania grzybów i podlać niewielką ilością wody, tak aby zakrywała kapustę, dodać szczyptę kminku i gotować pod przykryciem na małym ogniu, do czasu aż będzie miękka (mieszać od czasu do czasu). 
Ugotowane grzyby pokroić w cienkie plasterki i dodać do kapusty.

Łazanki ugotować wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie, odcedzić, dodać do kapusty i dokładnie wymieszać, podgrzać i można podawać. 

Danie można przygotować nieco wcześniej i podgrzać przed podaniem, trzeba jednak uważać aby makaron się nie przypiekł, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.

tradycyjne potrawy wigilijne

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam kapustę z łazankami. Chętnie wprosiłabym się do Ciebie na taką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam, zapraszam :) Mnie bardzo smakowaly, ale K. zdecydowanie woli pierogi ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...