Tajska sałatka z ogórka
Tajska sałatka z ogórka |
Dziś wracam do tajskich smaków, ale obiecuję, że już na dniach przejdę do przepisów świątecznych i sylwestrowych, których mam w zanadrzu całkiem sporo ;) W weekend trafiłam jednak na przepis na rewelacyjną tajską sałatkę z ogórka (Yum Tang Gwa) i musiałam ją wypróbować, bo czyż nie wygląda apetycznie? Przepis znalazłam w książce The Hairy Bikers' - Asian Adventure. Książkę gorąco polecam i z pewnością na blogu pojawi się jeszcze niejeden wpis zaczerpnięty z tej pozycji. A tak przy okazji, czy chcielibyście na blogu poczytać jakieś recenzje książek kulinarnych? Dajcie znać!
A wracając do sałatki, jest niezwykle smaczna, lekka i orzeźwiająca, a stopień ostrości możecie oczywiście dostosować do własnych potrzeb dodając mniej lub więcej papryczki chilli. Polecam ją do wszelkiego rodzaju pieczonych lub smażonych mięs, ale także do ryb i dań typu curry.
Tajska sałatka z ogórka
Składniki:
- 1 duży ogórek wężowy
- 4 łodygi dymki pokrojonej w plasterki
- 1 czerwona papryczka chilli drobniutko posiekana
- 2-3 szalotki bananowe pokrojone w cieniutkie półplasterki
- 50g orzeszków ziemnych (niesolonych) uprażonych na suchej patelni
- garść świeżej kolendry posiekanej
- garść świeżej mięty posiekanej
Dressing:
- 4 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1-2 łyżki brązowego cukru
- sok z połowy limonki
Jak zrobić tajską sałatkę z ogórka?
Przygotowanie dressingu:
Wszystkie składniki połączyć w niedużej miseczce, dokładnie wymieszać, aby cukier się rozpuścił, doprawić do smaku. Odstawić, aby sos się "przegryzł".
Przygotowanie sałatki:
Ogórka dokładnie umyć i obrać obieraczką co drugi pasek (pasek obrać, pasek skórki zostawić, pasek obrać, itd). Ogórka przekroić w poprzek na pól, a następnie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć pestki - najłatwiej zrobić to łyżeczką do herbaty. Ogórka pokroić w niezbyt cienkie półplasterki. Przełożyć do dużej miski.
Do ogórków dodać wszystkie pokrojone warzywa (dymkę, papryczkę chilli, szalotkę), orzeszki ziemne i zioła (kolendrę i miętę), zalać dressingiem i dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Azjatyckie surówki na bazie ogórka bardzo lubię, przede wszystkim za ich wyrazistość. Szczególnie te z marynowanym w zalewie ogórkiem. Twoja surówka wygląda bardzo smakowicie. Chętnie spróbowałabym, ale w wersji z sosem sojowym :)
OdpowiedzUsuńCiesze sie ze sie podoba i polecam wyprobowac:) Mozna z sosem sojowym ;)
Usuń