Papryka faszerowana pieczarkami
1.10.14
4
danie wegetariańskie
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
papryka
,
pieczarki
,
przekąska
,
Szybkie (do pół godziny)
Sezon na papryki trwa i poza przygotowaniem tradycyjnego leczo można nieco zaszaleć i skusić się na przygotowanie papryki w nieco innym wydaniu. Natknęłam się na ten przepis gdzieś w internecie, wydał mi się bardzo ciekawy i czym prędzej postanowiłam go wypróbować. Słodkie papryki faszerowane pieczarkami okazały się fantastyczne! Polecam wypróbować ten przepis na faszerowane papryki!
Składniki:
- 4 spore podłużne papryki romano
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300g pieczarek
- 300ml przecieru pomidorowego (passaty)
- łyżka natki pietruszki
- żółty ser
- słodka i ostra papryka
- zioła - oregano, bazylia
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Papryki umyć i przeciąć wzdłuż na pół, usunąć delikatnie gniazda nasienne, oczyścić. Jeżeli papryki są bardzo nieregularne można odciąć te nierówne części, pokroić i wykorzystać do przygotowania farszu. Papryki ułożyć na kratce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 10 minut aż lekko zmiękną.
W międzyczasie przygotować farsz - na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć aż cebula zmięknie, dodać obrane i drobno pokrojone pieczarki, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Skrawki papryki pokroić w drobną kosteczkę i dodać do farszu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, słodką i ostrą paprykę oraz ziołami - oregano i bazylią. Smażyć przez chwilę aż warzywa zmiękną, a sos nieco zgęstnieje.
Papryki ułożyć na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, delikatnie napełnić je farszem i zapiekać przez około 10 minut. Pod koniec pieczenia posypać żółtym serem i oprószyć ostrą papryką.
Smacznego!
Wyglądają przepysznie! Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziekuje! :) Smakowaly wybornie ;) Ten rodzaj papryki jest bardzo slodki, co nadaje dodatkowo bardzo fajengo smaku ;)
UsuńTe papryki wyglądają bardzo apetycznie, szczególnie ten roztopiony ser. Mniam!
OdpowiedzUsuńByly pyszne, ser moze niezbyt dietetyczny, ale za to jaki pyszny ;) Mozna oczywiscie zolty zastapic mozzarella, ale ta niestety zuzylam ostatnio do pizzy ;)
Usuń