Tajskie placuszki kokosowe
5.10.14
7
Banalne
,
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
danie wegetariańskie
,
kokos
,
kuchnia tajska
,
Kulinaria
,
placuszki
,
przekąska
Od początku miesiąca trwa akcja kulinarna, a jej tematem jest kuchnia tajska. Ta azjatycka kuchnia należy do moich ulubionych, dlatego też postanowiłam przyłączyć się do zabawy, w związku z czym w tym miesiącu możecie spodziewać się kilku tajskich przepisów.
Ponieważ dziś jest niedziela, dlatego też postanowiłam przygotować słodkie danie śniadaniowe, czyli placuszki kokosowe. Udały mi się fantastycznie, delikatne, puszyste, kokosowe - polecam!
Składniki:
- szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ryżowej (zastąpiłam ją mąką kukurydzianą)
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 duże jajko (lub dwa małe)
- 1 szklanka mleko kokosowego
- mleko lub oliwa do smażenia
- sok z limonki
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać mąkę ryżową (kukurydzianą), wiórki kokosowe, sól i cukier, wsyzstko dokładnie wymieszać, wbić jajko i wlać mleko kokosowego, wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą, ale gęstą masę. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodać nieco więcej mleka kokosowego.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, nakładać ciasto formując niewielkie placuszki i smażyć aż będą rumiane. Podawać natychmiast skropione sokiem z limonki.
Smacznego!
super pomysł na placki!
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
UsuńCudowne! Aż mi ślinka cieknie! Dopóki jestem w ciąży muszę się powstrzymać od ich zrobienia, ale to na pewno będzie jeden z pierwszych przepisów wypróbowanych po porodzie ;)
OdpowiedzUsuńNie znam sie na ciazach, ale czemu nie mozesz teraz jesc takich pysznych placuszkow? Z tego co sie orientuje nie ma w nich nic "niewskazanego" ;)
UsuńWyglądają bardzo apetycznie, ciekawe jak smakują. Ja też bardzo lubię kuchnię tajską. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSmakuja przepysznie, lekko kokosowo i oczywiscie limonkowo ;) Polecam wyprobowac ;)
UsuńKoniecznie! Sa wysmienite! :)
OdpowiedzUsuń